NASA і Національне управління ядерної безпеки (NNSA) оголосили про успішні випробування ядерної енергетичної установки Kilopower. Її планують використовувати для забезпечення енергією баз на Місяці, на Марсі, а також космічних апаратів для місій до околиць Сонячної системи.

Читайте також: NASA отримало нового директора

Про це повідомляється на сайті NASA.

Завданням експериментів, які проводилися на полігоні в штаті Невада, було показати, що установка дійсно здатна генерувати електроенергію. Також фахівці мали упевнитися, що система стабільна і безпечна незалежно від зовнішніх умов.

Вчені провели кілька фаз випробувань, на завершення яких установка за 28 годин пройшла повний цикл від запуску, набору потужності, стабільної роботи, зниження потужності та зупинки.

Крім того техніки, відтворили сценарії з відмовою різних систем реактора, зокрема, руйнування теплових труб та зупинки двигунів. Всі тести показали, що система залишається керованою навіть у випадку  численних відмов.

Зазвичай для космічних місій в ролі джерела енергії використовують сонячні панелі. Але у місіях до віддалених від Сонця планет, сонячної енергії може бути недостатньо, тому на таких апаратах переважно застосовуються термоелектричні генератори.

Читайте також: Уряд США дозволив Ілону Маску запустити тисячі супутників для створення глобального інтернету

Потужність таких реакторів не залежить від Сонця, але зазвичай вона невелика і складає близько сотень ватів, при цьому більшість таких генераторів працюють на дорогому плутоній 238Pu. 

Тому наприкінці 2017 року NASA запустила проект Kilopower, в межах якого передбачається створити прості й надійні ядерні установки. В ролі палива в реакторах KRUSTY (Kilopower Reactor Using Stirling Technology) використовується збагачений уран (235U), а їхня потужність, в залежності від модифікації, може становити від одного до десяти кіловатів.  

Для виробництва енергії інженери NASA вирішили використовувати двигун Стірлінга. У ньому тепло від розпаду урану розширює газ який штовхає поршень, підключений до електричного генератора. Розширившись газ охолоджується та повертається до початкового об'єму, разом з тим назад відштовхується і поршень, після чого цикл повторюється.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter