З метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі; задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації; беручи до уваги численні звернення патріотичних та ветеранських громадських організацій Волинська обласна рада вирішила встановити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Волинської області до моменту повного припинення окупації Російським агресором території України та створити з цього приводу робочу групу.

Читайте також: Монатік знайшов спосіб, як обійти заборону та виступати в Росії

Перший заступник голови Волинської обласної ради Пирожик Олександр Веніамінович у коментарі журналісту "Під Прицілом" розповів, як саме буде накладатися мораторій та на які сфери культурного життя він буде розповсюджений:

"Мораторій на російськомовний культурний продукт в будь-яких формах на Волині буде доти,  допоки в нас триває війна з російським окупантом.

В нас є ряд звернень громадськості про те, що російська попса лунає в міських та міжміських маршрутках. Чого ми пропонуємо створити робочу групу і включити туди представників районних державних адміністрацій, крім представників обласної ради і правоохоронних органів, і громадськості? Тому що звертається ця ж сама громадськість. Це має стосуватись і книг, і фільмів, і того, що в нас звучить на телеефірах та радіоефірах і само собою проведення всіляких концертів.

До прикладу, що стосується концертів, то у Луцьку вже є рішення міської ради про те, що артисти, які виступали в окупованому Криму або на території окупанта Росії, місто не надає своїх комунальних приміщень: Обласний музичний академічний театр чи Обласний театр ляльок та інші. Проте, ми хочемо встановити такий мораторій по всій області.

Найбільше в нас є звернення про те, що російські пісні лунають у маршрутках. Стосовно цього звертались і представники обласного відділення Фонду культури та інших громадських організацій. Це цілі колективні звернення.

Я думаю, що тих представників громадських організацій, які обурюються – це і Спілка письменників, і Спілка журналістів, будуть включені до робочої групи.

Читайте також: Лучанку, яка підтримує "русскій мір", атовці закидали яйцями (відео)

Я думаю, якщо ми приймемо таке рішення, то навіть Монатік не буде займатись тим, чим займається, бо він трошки забагато собі дозволяє і маніпулює.

На сьогоднішній день в законодавчо юридичній площині це питання абсолютно ніяк не врегульоване, тому обласні ради повинні брати на себе таку відповідальність. Щоб це рішення прийняли на загальноукраїнському рівні, а там можуть виникнути суперечності на рівні законодавчих актів, спершу це повинні зробити обласні ради, тому буде потреба вносити зміни на столичному рівні. Але сам закон про внесення змін мають напрацювати юристи, це не одного дня справа.

Це питання назріло вже давно, але актуальність його наростає. До слова, подібні рішення прийняли вже у Львові, Тернополі та Житомирі", – зазначає Олександр Веніамінович.

Вікторія Прийма

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter