Чимало власників котів переживають тільки з приводу збереження своїх меблів. Однак людині варто уважно стежити за здоров'ям свого вихованця і власним, оскільки від котів передається маса неприємних недуг.

Читайте також: Вчені назвали алкоголь, який допомагає худнути

Про це пише видання Newsyou.

Подряпини

У котячій слині знаходиться паличка бартонелла Хенселі, яка при потраплянні в людський організм може викликати запалення лімфатичних вузлів. Гостре прояв хвороби може означати, що у людини слабкий імунітет. Через ці мікроорганізми повільно загоюється місце укусу або подряпини, а якщо є труднощі одужання пацієнт може відчувати головний біль, нездужання і набряк. Іноді подібний стан зберігається протягом місяців, а лікарі, не знаючи про те, що сталося, можуть сплутати збільшення вузлів з симптомами раку.

Сказ

Періодично вірус сказу проявляється в різних регіонах, але бути напоготові потрібно, навіть якщо в населеному пункті давно не було цієї недуги. Щоб виявити захворювання, слід звернутися з укусом до лікаря. При укусі або подряпині домашнього вихованця можна уникнути неприємного лікування, якщо у тварини є ветпаспорт з необхідними відмітками про вакцинацію.

Токсоплазмоз

Це паразитарне захворювання може передаватися дітям через пісочниці, в яких гуляють коти. У домашніх вихованців воно проявляється через погано оброблене м'ясо. Відразу після того, як вдома з'явився котик, слід перевірити його на наявність антитіл до токсоплазми, а щоб убезпечити від можливого зараження важливо не давати погано оброблене м'ясо і не дозволяти спілкуватися з ймовірними носіями захворювання.

Читайте також: ТОП-5 способів підготувати організм до активної осені

Лишай

Найчастіше від цього страждають діти віком 3-14 років, а заражаються вони від тварин або передаючи спори між собою. Ця недуга не завжди проявляється лисинами, тому діагноз можна підтвердити тільки в клініці. Щоб перевірити, чи є лишай у тваринки, його шерсть можна просвітити спеціальною лампою, а для профілактики слід робити кішці щеплення і рятувати її від паразитів.

Гельмінти

Найбільш поширеною проблемою у власників кішок викликають гельмінти, яких багато людей бояться перейняти від свого улюбленця. Ветеринари відзначають, що види аскаридозу в людини і кішки відрізняються, а от заразитися огірковим ціп'яком від кота цілком можливо. Господар може захворіти на цю недугу при збиранні лотка, через брудні руки або після іншого контакту з твариною. Тому потрібно стежити, щоб від такої проблеми не страждав сам кіт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter