Продукти тваринного походження, які містять високий рівень холестерину можуть підвищити ризик розвитку агресивних злоякісних пухлин, збільшуючи швидкість їх зростання до ста разів.

Читайте також: Назвали продукти, які становлять найбільшу небезпеку для серця

Це з'ясували вчені Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, стаття яких опублікована в журналі Cell Stem Cell, пише Сегодня.

У дослідженні використовувалися генетично модифіковані миші, у яких був змінений ген, що кодує фермент Lpcat3. Цей білок контролює синтез фосфоліпідів, з яких складається мембрана клітин, і його відключення підвищує рівень холестерину, який бере участь в її формуванні. Виявилося, що збільшення концентрації холестерину сприяє зростанню і діленню стовбурових клітин в тканинах кишківника.

Читайте також: Назвали продукти, які запобігають захворюванню на рак

Дефектні стовбурові клітини, які починають неконтрольовано розмножуватися, є основною причиною розвитку раку. Холестерин викликає не тільки потовщення клітин товстого кишечника, але і пов'язаний з швидким зростанням пухлин в тих же тканинах. Однак поки не ясно, чи впливає холестерин на розвиток інших форм раку.

Продукти, багаті насиченими жирами, транс-жирами і деякими вуглеводами, можуть збільшити рівень холестерину в організмі. Для профілактики різних захворювань експерти рекомендують зменшити споживання червоного м'яса і молочних продуктів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter