Вчені з Ноттінгемського університету, що у Великобританії, з'ясували користь кави при схудненні.

Читайте також: Назвали неочікувану користь кави

Науковці виявили, що споживання кави допомагає виробленню бурого жиру, якого в тілі дорослої людини міститься не так багато, а розташований він в основному в районі шиї, повідомляє podrobnosti.ua.

Його головна функція полягає у виробництві тепла шляхом спалювання калорій, на відміну від білого жиру, який накопичується часто в результаті неправильного харчування. Вважається, що у людей з низьким рівнем маси тіла (ІМТ) бурого жиру більше.

"Бурий жир виробляє тепло, спалюючи цукор і жир. Стимулювання його активності покращує контроль рівня цукру в крові, підвищує рівень ліпідів, а спалювання зайвих калорій допомагає позбавлятися від надлишкової маси. Найчастіше це стає реакцією на холод. Однак до сих пір ніхто не знайшов прийнятного способу стимулювати вироблення бурого жиру у людей", – пояснює Майкл Сімондс, професор медичного факультету Університету Ноттінгема.

Читайте також: ТОП-6 напоїв, які не можна пити в спеку

Спочатку вчені в лабораторії визначили оптимальну дозу кави для організму, а потім приступили до досліджень з дев'ятьма молодими добровольцями (четверо чоловіків і п'ять жінок) з нормальним ІМТ (близько 23).

Випробовуваних садили в кімнату, температура в якій підтримувалася на рівні 22 градусів (при цьому на вулиці було близько 16 градусів). Спочатку учасники тестів протягом 30 хвилин звикали до середовища в приміщенні, потім їм давали випити напій, що містить кофеїн.

Попередньо на їхніх тілах були розміщені спеціальні термовідбивні шкірні маркери. Ще 30 хвилин вчені дивилися, в яких ділянках тіла добровольців змінювалася температура.

Читайте також: Топ 5 небезпек вживання енергетиків

В результаті з'ясувалося, що у добровольців, які пили каву, збільшилися експресія білка UCP1 (термогенін, роз'єднувальний білок, який знаходиться в мітохондріях адипоцитів бурого жиру і відповідає за виробництво тепла у новонароджених, а також у тварин, що впадають в сплячку) і мітохондріальний біогенез. Крім того, прискорювався метаболізм.

Фахівцям ще належить з'ясувати, що з усіх компонентів кавового напою саме кофеїн допомагає стимулювати активацію бурого жиру. І вже після додаткових досліджень можна буде розглянути можливість застосування кофеїну при боротьбі із зайвою вагою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook