Вчені з британського Інституту Бабрахама з'ясували, що дієта, що складається з продуктів із високим вмістом харчових волокон, може значно знизити шанси захворювання на колоректальний рак.

Читайте також: Вчені знайшли зв’язок між алкоголем та захворюванням на рак

Про це повідомляє Обозреватель з посиланням на портал ScienceDaily.

Британські дослідники виявили, що ДНК в епітеліальних тканинах товстої кишки містить високий рівень гістонів, що відповідають за "включення" і "вимикання" генів, тобто за їхню активність. Важливу роль при цьому відіграють коротколанцюгові жирні кислоти (КЖК). КЖК підвищують рівень таких гістонів і зменшують кількість білка HDAC2, зміст якого вчені пов'язують з імовірністю виникнення раку. КЖК і гістони позитивно впливають на здатність організму боротися з інфекціями і його стійкість до онкологічних захворювань.

КЖК виробляються організмом у процесі ферментирование харчових волокон, якими багаті овочі, фрукти, крупи. Дієта з високим вмістом клітковини сприяє активному виробленню КЖК, що, в свою чергу, важливо для запобігання раку.

Читайте також: ТОП-3 міфи про чищення зубів, у які не варто вірити

"Коротколанцюгові жирні кислоти – основне джерело енергії для клітин в кишечнику, але ми також з'ясували, що вони впливають на гістони в геномі", – говорить один із авторів дослідження Рейчел Феллоус.

Співробітники Інституту Бабрахама зазначають, що виявлення в процесі дослідження нової ролі білка HDAC2, пов'язаного з ризиком виникнення колоректального раку, "надалі ставить за мету створити новий лікарський препарат".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook