Учені з Імперського коледжу Лондона (Великобританія) виділили ширший спектр симптомів, які виникають в інфікованих коронавірусом пацієнтів, і розділили їх за віковими групами.

Читайте також: Постковідний синдром: пояснення луцького лікаря, що це таке і як повернутися до нормального життя після хвороби

З'ясувалося, що, наприклад, у дітей під час COVID-19 частіше болить голова, тоді як пенсіонери страждають від втрати апетиту. Результати дослідження опубліковано на сайті установи.

За словами фахівців, на додаток до "класичних" симптомів – втрати нюху і смаку, лихоманки і нового постійного кашлю – із цим вірусом пов'язана ціла низка інших ознак зараження. Але водночас до 60% інфікованих людей не повідомляли про будь-які симптоми протягом тижня, що передує позитивному тесту.

Вчені отримали дані, вивчивши мазки тестів пацієнтів й анкети, в яких ті розповіли про самопочуття, у період з червня 2020-го до січня 2021 року. Дослідження показало, що серед цих інших симптомів коронавірусу виокремлюють і такі:

Читайте також: Степанов повідомив, що COVID-вакцинація розпочнеться з понеділка, але є умова

  • озноб;

  • втрата апетиту;

  • головний біль;

  • м'язові болі.

"Наявність будь-якого із цих інших симптомів або класичних, окремо чи в комбінації, було пов'язано із зараженням COVID-19, і чим більше їх виявляли люди, тим вищою була ймовірність того, що результат тесту в них виявиться позитивним", – пояснили фахівці.

Дослідження також показало, що симптоми змінюються з віком. Тоді як озноб був пов'язаний із зараженням у буддь-якому віці, то головні болі виділяли у дітей і підлітків від 5 до 17 років, втрата апетиту була характерна зараженим 18-54 і 55+ років, а м'язові болі – пацієнтам у віці 18-54 років. Інфіковані 5-17 років також рідше повідомляли про лихоманку, постійний кашель і втрату апетиту порівняно з дорослими.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook