У вівторок, 25 вересня, Національний банк України ввів в обіг банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном і удосконаленою системою захисту.

Читайте також: Українцям дозволять купувати валюту онлайн

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Починаючи від сьогодні, 20-гривнева банкнота нового зразка є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України", – йдеться в повідомленні.

Вона буде знаходитися в обігу одночасно з банкнотами 20 гривень зразка 2003 року. Обмінювати банкноти старого зразка на нові буде не потрібно.

Перша партія оновлених 20-гривневих банкнот в кількості більше 5 млн штук розподілена між підрозділами Національного банку в регіонах для подальшого розподілу між банками, які в свою чергу також будуть розподіляти ці банкноти серед населення.

Загалом у цьому році буде надруковано близько 60 млн банкнот номіналом 20 гривень, які мають забезпечити потреби економіки в цьому номіналі та поступову заміну зношених банкнот номіналом 20 гривень.

Читайте також: НБУ піднімає облікову ставку до 18% річних

Cтаном на 1 вересня 2018 року у готівковому обігу України перебувало близько 125 млн банкнот номіналом 20 гривень на суму майже 2,5 млрд грн (близько 4,4% від загальної кількості банкнот в готівковому обігу).

Загалом у зв’язку з фізичним зношенням банкнот гривні Національний банк щороку вилучає близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів від 1 до 20 гривень.

Наприклад, минулого року Національний банк вилучив з обігу зношених та значно зношених банкнот загальною кількістю 749 млн штук на суму 48 млрд грн, в тому числі банкнот номіналом 20 гривень – 72 млн штук на суму близько 1,5 млрд грн. Це майже 10% від загальної кількості вилучених з обігу зношених і значно зношених банкнот.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter