На Волині розпочався сезон збору чорниць. Цьогорічний урожай є рекордним, а ягоди вродили великі та соковиті.

Читайте також: На Волині під час збирання чорниць знайшли 33 артилерійських снаряди

Про це розповіла Суспільному Катерина Романюк із села Гайове Луцького району.

Збирати ягоди до лісу ходять цілими родинами, аби за кілька тижнів заробити грошей. Зі слів жінки, в день вона може заробити до тисячі гривень.

Ця робота кропітка, оскільки потрібно зірвати кожну ягідку окремо. «Подивіться, які ягоди. Гляньте: золото, а не ягоди. Збираю і для себе, і на здачу. Літрів 15-16 – це точно», – говорить Катерина Романюк.

До лісу ходить змалку і звикла до такої роботи 14-річна Карина. Каже: хоче заробити грошей, щоб купити обновки до школи та облаштувати свою кімнату. Зі слів дівчини, ягоди збирати важко, особливо у спеку.

Читайте також: Що вразило Дмитра Комарова на Волині (фото)

«Більші ягоди збирати легше. Цікаво. Я не розумію дітей, людей, які сидять днями в телефонах. Тож можна вийти на свіжу природу, а в лісі – тепло, красиво», – каже волинянка.

Аби збирачі не розводили багать та не користувались гребінками, стежить лісова охорона. Зараз у лісах – найвищий рівень пожежної небезпеки, говорить майстер лісу Микола Романюк.

Зібране жителі сіл продають на ринку чи заготівельникам. «За кілька тижнів вартість чорниці може знизитися», – розповів заготівельник Василь Вишневський. Та додав, що ягоди повинні бути без листочків, гарні та цілі.

Чорниці заморожують на зиму, роблять компоти та ліплять вареники зі смачною ягодою. Господиня Світлана Качмар говорить: влітку за сезон у родині намагаються споживати якомога більше ягід.

Найулюбленіша страва – вареники з чорницями. Їх ліпить разом з донькою та онукою. «Хто як хоче: збиває блендером, робить йогурт, хто вареники. Діти он їдять, посипають цукром. Кому як смакує», – додала жінка.

Цього року волинські лісівники встановили ліміт, тобто максимально можливу кількість зібраних ягід – 500 тонн чорниці. Зі слів речниці управління лісомисливського господарства області Світлани Думської, реально люди можуть зібрати лише п’яту частину.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook