Профільний комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства недавно схвалив законопроект, що передбачає введення процедури державної реєстрації майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості.

Читайте також: Заживемо по-новому: в Україні вводять новий податок

Одним з головних нововведень стало те, що в законопроекті передбачено створення електронного реєстру проектної документації на будівництво. Також пропонується ввести державну реєстрацію майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості, передає Народна правда, – пише Zik.

Така ініціатива припала до душі далеко не всім забудовникам, деякі піддали її критиці. Наприклад, Ігор Кушнір, глава правління ПрАТ «ХК "Київміськбуд" назвав законопроект "сирим":

"З одного боку, проект закону дозволить створити в області будівництва більш щільні умови гри. Це добре з точки зору виходу на ринок несумлінних компаній – у них просто не буде можливості працювати, адже ринок буде більш зарегульований. Але у сьогоднішньому "сирому" вигляді прийняття законопроекту просто знищить будівельний ринок. Тому що деякі прописані в ньому норми є надзвичайно критичними навіть для великих будівельних компаній".

Читайте також: Нардепи з БПП просувають закони, які легалізують корупційні статки

За його словами, перед тим, як приймати цей законопроект, потрібно внести відповідні зміни до Податкового кодексу. Інакше забудовник буде змушений двічі заплатити ПДВ або залишитися з величезним податковим кредитом в кінці будівництва, який не зрозуміло, як повертати.

Все це може привести до шахрайства з боку будівельних компаній, і вони просто будуть ухилятися від сплати податків. Якщо ж податки будуть платити справно, нерухомість може значно вирости у ціні.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter