Марія Коннікова пропонує зупинитися, зробити крок назад і усвідомте, як дорого обходяться вам наші звички. Доктор наук з психології, автор колонки з психології для журналу The New Yorker, знає про що говорить, пише Мізки.com

"Я знаю, що борюся на стороні тих, хто програв, каже вчена, – але сподіваюся, що хоч хтось почує мої слова про те, що гіперпродуктивність робить нас менш продуктивними".

Ґрунтуючись на її матеріалах, ось 4 способи, як поліпшити свій спосіб життя і змусити мозок працювати.

Читайте також: Розповіли, як впливає на організм кожна лишня година роботи

Наука досі не знає багато про депривації сну. Але що наука знає точно, так це те, що основна функція сну полягає у видаленні біохімічних продуктів життєдіяльності мозку, які з'являються в результаті його активності. Це означає те, що недолік сну може стати причиною накопичення шкідливих білків бета-амілоїд, які можуть призвести до різних хвороб. Наприклад, хвороби Альцгеймера.

Як виправити звичку недосипання? Доведеться змінити свій спосіб життя, а це нелегко. Недостатньо лише думати: "Я не можу виспатися зараз, але зате відісплюся на вихідних". Це не спрацює. Відновитися після однієї безсонної ночі не складно, але хронічна нестача сну вимагає великих зусиль. Дорослій людині необхідно від 7 до 9 годин сну.

Коннікова каже, що основна проблема Інтернету полягає в розсіяній увазі. Нам постійно доводиться перемикати її і це не дає зосередитися на важливих речах. Встановіть для себе правила: півгодини на емейли, півгодини на Твіттер і так далі. Ви можете зробити це самі, але якщо знаєте, що сили волі може не вистачити, скористайтеся допоміжними засобами.

Проблема зависання в Інтернеті – це всього лише частина однієї великої проблеми. Сучасна культура заохочує її і навіть змушує нас робити кілька справ одночасно (для нашого ж блага). Але ви хоч раз бачили роботодавця, якому була потрібна людина з чудовою багатофункціональністю? Навряд чи. Тому її переваги туманні і знаходяться тільки у нас в голові. Головна ціль, якої потрібно досягнути, – це повна концентрація на одному завданні. В такому випадку, навіть якщо завдання неймовірно нудне, ви все одно будете відчувати себе набагато щасливішими.

Як позбутися звички виконувати багато завдань? Для початку, постарайтеся розвинути звичку помічати за собою, коли переключаєтеся на кілька справ одночасно. І замість цього, стежте за тим, щоб робити справи по черзі, а не одночасно.

Читайте також: Розповіли про 10 причин постійної втоми

Одна із головних рис Шерлока Холмса – його неймовірна уважність. Здатність помічати деталі, які непідвладні іншим людям. І, як каже Коннікова, в основі того, як Холмс розгадує злочини, лежить бездіяльність. Найчастіше, він просто сидить на стільці і нічим не займається. Очі закриті, а тіло нерухоме, якщо тільки він не грає на скрипці. Саме це допомагає Холмсу бути сфокусованим і уважним до всіх дрібниць.

То як же ж почати думати, як Шерлок Холмс? За версією науковця, все, що потрібно зробити – це наслідувати детектива. Виділіть 10-15 хвилин кожен день для того, щоб сісти і нічого не робити. Сконцентруйтеся на власному диханні, на кожному вдиху і видиху. Така вправа допоможе розвинути увагу і концентрацію. Уявіть, що тренуєте м'яз і з кожним заняттям він стає все більшим і сильнішим.

Не думайте, що зробити все це складно або неможливо. Почніть з дрібних звичок і переходите до глобальних змін. Нестача сну, багатофункціональність та постійне зависання в Інтернеті роблять нас менш продуктивними, творчими і щасливими. Спробуйте використовувати себе на повну силу, як на ментальному, так і на фізичному рівнях.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter