Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить відмовитись від рослинної олії, алое і сметани у лікуванні термічних опіків.

Читайте також: Запивати їжу чи ні: Супрун дала поради для дорослих та дітей

Рівень інтенсивності болю не завжди пов'язаний із тим, наскільки сильний опік. Інколи навіть серйозний опік може бути відносно безболісним, заявила Супрун на своїй сторінці в Facebook.

При першій допомозі після отримання термічного опіку необхідно зупинити контакт з джерелом опіку. Обробити рану прохолодною водою чи кімнатної температури.

"Категорично заборонено прикладати до рани лід. Не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами чи жирними речовинами. Є помилкова думка, що опік слід одразу обробити дексапантенолом, проте в міжнародних рекомендаціях надання допомоги під час опіку його немає. Якщо він і може допомогти то радше під час загоєння ран", – застерігає посадовець.

Читайте також: В Україні заборонили популярний препарат для вагітних

Також вона додала, що потрібно зняти будь-який одяг або прикраси, що знаходяться поблизу ділянки опіку. Не чіпати речей, які прилипли до ураженої шкіри.

"Дайте потерпілому випити води, щоб зменшити інтоксикацію та уникнути зневоднення. Можна також дати знеболювальний лікарський засіб, наприклад парацетомол чи ібупрофен, які використовують для полегшення болю будь-якого типу та інтенсивності. Якщо було отримано опік обличчя або очей, краще посадити людину. Це допоможе зменшити набряк, на відмінну від лежачого положення", – додає Супрун.

Незначні опіки Уляна Супрун радить лікувати вдома. Головне – запобігати потраплянню бруду на уражену ділянку шкіри та не розривати пухирів, які можуть утворитися в цьому місці.

У разі сильного опіку посадовець рекомендує звертатись до лікаря.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter