Кабінет міністрів дозволив Об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) укладати договори з мешканцями будинку та залучати їх до роботи в рахунок оплати боргу за комуналку.

Читайте також: Абонплата на опалення: скільки доведеться платити українцям

Про це йдеться в постанові уряду №711 про несплату платежів за утримання будинку та прибудинкової території.  

Як стало відомо, фінансові зобов'язання за комунальні послуги можна буде погасити, наприклад, прибиранням у дворі, під'їзді, а також виконанням дрібних ремонтів.  Залучати до роботи будуть тільки за бажанням.

"Рішення направлене на забезпечення гарантованого законом права співвласників багатоквартирного будинку скористатися можливістю погасити заборгованість, яка виникла у них перед об'єднанням співвласників такого будинку з обов'язкових платежів і внесків на утримання будинку, шляхом проведення робіт з утримання спільного майна в багатоквартирному будинку", − йдеться в документі . Вартість виконаних робіт також оцінить ОСББ. Причому їх вартість не може бути більше суми боргу. Якщо ж для роботи, наприклад, потрібна фарба, її можуть купити або за рахунок ОСББ, або ж також включити ці витрати в рахунок боргу. Однак, це працюватиме тільки стосовно боргів перед ОСББ, а от щодо водоканалів, підприємств електро та газопостачання такий механізм відпрацювання не діятиме.

Варто зауважити, що ці всі роботи також будуть обкладатися податком. Тобто 18% з доходів фізичних осіб, 1,5 військовий збір та єдиний соціальний внесок, це все буде вираховуватися від суми на яку виконано роботи.

Читайте також: Цьогоріч кількість субсидій зменшиться на 20%

Утім, як завжди, уряд забув чітко прописати процедуру оподаткування і зараз в цьому є ключова проблема. Бо чи враховуватиметься сума податків в рахунок боргу за комуналку поки невідомо. Тож чи будуть удосконалювати правила в Кабміні чи залишать все так як є не беруться прогнозувати навіть експерти.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter