Новообрана голова Волинської обласної ради Ірина Вахович розповіла про план дій для порятунку Світязя, а також річки Прип’ять, які катастрофічно міліють.

Читайте також: Катастрофа на Світязі: волинські екологи б'ють на сполох (відео)

Про це йшлося у програмі "Актуально" на 12 каналі.

"Зараз маємо екологічний виклик – обміління Світязя. За цей період, що я є головою обласної ради, я була двічі на цих об’єктах. Перший − була поїздка на Світязь для того, щоб побачити масштаб проблеми на власні очі. Про це багато говорилося, є трансляція, але хотілося відчути це самій, наскільки це є катастрофою. Також я була в Старовижівському районі, зокрема там, де протікає річка Прип’ять, і подивилася на той шлюз,  який називали однією з причин обміління", – поділилася Вахович.

Вона запевняє – під час однієї з поїздок переконалася, що причина – саме в шлюзі, непридатному до використання.

"Раніше він зупиняв воду (був досить великий кілометраж зупинки цієї води), місцеві жителі мали можливість нею користуватися, криниці були повні. Цей шлюз вирішував дуже багато проблем, навіть якщо це не єдина причина обміління Світязя (бо там, я думаю, є комплексна проблема). Для місцевих жителів реконструкція шлюзу однозначно вирішить низку проблем", – запевнила голова облради.

За її словами, обласне управління водних ресурсів склало кошторисну документацію на реконструкцію цього шлюзу, на це потрібно близько 1,5 мільйона гривень.

"Зараз у нас зміна влади, важко ці кошти отримати. Тому ми вирішили зробити хоча б щось: відремонтувати наявний шлюз, підняти його, якщо це буде можливо. Якщо неможливо − значить робити щось іще", – пояснила Ірина Вахович.

Читайте також: На Волині – масово гине риба (відео)

Ще однією причиною обміління водойм вона називає замуленість каналів, які впадають у Прип’ять.

"Притоки, які мають живити річку, вони забруднені, абсолютно непридатні для того, щоб наповнювати річку. Фактично – це стихійна катастрофа, це лихо", – сказала керівниця облради.

Саме порятунок водойм від обміління Ірина Вахович вважає однією з головних проблем, які треба вирішувати першочергово.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook