Новий рік у багатьох асоціюється не тільки з шампанським, мандаринами і подарунками, а й з улюбленими святковими салатами. Адже коли, якщо не в ніч з 31-го грудня на 1-ше січня, без докорів сумління дозволити собі ситний "Олів’є", багатошарову «Мімозу» і строкатий "Гранатовий браслет"? 

Салат "Гніздо глухаря"

Складові:

  • 1/2 цибулини
  • 2 огірка
  • 1 пучок салатного листя
  • 3 варені яєчні білки
  • 500 г філе індички
  • 4 картоплини
  • 1 пучок кропу
  • 3 варені перепелині яйця
  • Соняшникова олія
  • Майонез
  • Сметана
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Цибулю дрібно порубати. Огірки нарізати соломкою. Листя салату порвати. Білки яєць натерти на тертці.
  • Філе індички відварити до готовності і розібрати на волокна.
  • Картоплю нарізати тонкою соломкою і обсмажити у великій кількості соняшникової олії. Частину відкласти для прикраси готового салату.
  • Усі інгредієнти змішати. Додати сіль і перець. Заправити майонезом і сметаною до смаку. Прикрасити картоплею і рубаним кропом.

Салат "Гранатовий браслет" 

Складові:

  • 300 г курячого філе
  • 1 цибулина
  • 4 картоплини
  • 1 буряк
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 великий гранат
  • Майонез
  • Сіль

Спосіб приготування:

  • Філе відварити в підсоленій воді до готовності та розібрати на волокна.
  • Окремо відварити картоплю і буряк, а потім натерти овочі на дрібній тертці.
  • Цибулю дрібно порубати і обсмажити в невеликій кількості рослинного масла до золотистого кольору. Додати куряче філе і також злегка обсмажити.
  • Горіхи порубати ножем і змішати з буряком. Гранат почистити і розібрати на зерна.
  • Перш ніж збирати салат, у центр тарілки поставити склянку. По колу, промащуючи кожен шар майонезом, викласти терту картоплю, буряк з горіхами, куряче філе з цибулею. Останній шар – знову буряк з горіхами. Також промазати майонезом, а зверху викласти зерна граната. Прибрати склянку і покласти салат в холодильник на
    1–2 г.

Салат з авокадо і лососем

Складові:

  • 200 г слабосоленої сьомги
  • ½ склянки рису
  • 1 авокадо
  • 100 г вершкового сиру (наприклад, «Філадельфія»)
  • 100 г твердого сиру
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • 2–3 гілочки кропу
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Рис відварити до готовності та остудити.
  • Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточку і очистити від шкірки. М’якоть нарізати кубиками і збризнути соком лимона. Такими ж кубиками нарізати філе сьомги.
  • Для соусу кріп дрібно порубати і з’єднати з вершковим сиром. Додати сіль, перець і перемішати.
  • Зібрати салат, викладаючи шарами: сьомга, рис, авокадо, соус, сьомга. Зверху присипати тертим твердим сиром і прикрасити за смаком.

Салат "Принцеса"

Складові:

  • 1 банка натуральної консерви лосося
  • ½ банки консервованої кукурудзи
  • 1 цибулина
  • 5 яєць
  • 150 г твердого сиру
  • 2 яблука
  • 2 ст. л. соку лимона
  • майонез
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Консервований лосось відкрити і злити зайву рідину. Рибу розім’яти виделкою.
  • Яйця зварити круто. Злегка остудити, почистити і відокремити жовтки від білків. Жовтки розім’яти виделкою, білки натерти на тертці. Також натерти на тертці сир.
  • Цибулю дрібно порубати. Яблука очистити від шкірки, натерти на тертці та збризнути лимонним соком.
  • Збираємо салат. Викладаємо шарами: лосось, цибулю, жовтки, майонез, яблука, сир, майонез, кукурудза, яєчні білки, майонез.
  • Готовий салат прикрасити слабосоленою фореллю, зеленню і майонезом.

Вегетаріанський салат з руколою і фруктами

Складові:

  • 1 пучок руколи
  • 300 г червоного винограду
  • 3 мандарина
  • 1 гранат
  • 100 г волоських горіхів
  • 2 ст. л. червоного винного оцту
  • 2 ч. л. гірчиці
  • Оливкова олія
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Рукколу розібрати на листя.
  • Виноград нарізати на половинки. Мандарини очистити від шкірки, видалити жорсткі волокна і розібрати на дольки. Розрізати вздовж тонкими пластинами.
  • Гранат очистити від шкірки, зерна відокремити. Волоські горіхи крупно нарізати.
  • Для заправки з’єднати винний оцет, гірчицю, сіль, перець і оливкову олію. Ретельно перемішати.
  • Змішати всі інгредієнти для салату і заправити.

Салат з буряком і курячою печінкою

Складові:

  • 400 г курячої печінки
  • 3–4 яйця
  • 3 солоних огірка
  • 2 буряка
  • 2 моркви
  • 1 цибулина
  • майонез
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Буряк і моркву відварити до готовності, очистити, а потім натерти на крупній тертці. Окремо відварити круто яйця і також натерти.
  • Печінку відварити до готовності і нарізати соломкою.
  • Цибулю нарізати дрібними кубиками. Огірки нарізати соломкою.
  • Зібрати салат. Викласти інгредієнти шарами, кожен промащуючи майонезом, в такому порядку: печінка, половина буряка, цибуля, морква, огірки, яйця, друга половина буряка. За бажанням прикрасити тертим сиром, кропом і гранатом.

Салат з крабовими паличками і сухариками

Складові:

  • 1 банка консервованої кукурудзи
  • 300 г крабових паличок
  • 3 помідори
  • 200 г твердого сиру
  • 2–3 скибочки батона
  • 2 зубчики часнику
  • Рослинна олія
  • майонез
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Банку з кукурудзою відкрити і злити воду.
  • Помідори нарізати кубиками і змішати з дрібно рубаним часником.
  • Крабові палички нарізати кубиками. Сир натерти на тертці. Хліб також нарізати кубиками, злегка змастити олією і підсушити в духовці.
  • Зібрати салату порційних ємностях. Викласти шарами: помідори, майонез, кукурудза, крабові палички, майонез, сир, сухарики.

Салат "Мімоза"

Складові:

  • 1 банка сардин в олії
  • 1 цибулина
  • 5 яєць
  • ½ склянки корейської моркви
  • Майонез
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Сардини дістати з банки і злити олію. Рибу розім’яти виделкою.
  • Цибулю дрібно порубати. Корейську моркву нарізати. Яйця відварити круто і відокремити білки від жовтків. Білки натерти на крупній тертці, жовтки – на дрібній.
  • Викласти салат шарами в такому порядку: сардини, цибуля, білки, майонез, корейська морква, майонез. Зверху присипати білком і прикрасити червоною ікрою із зеленню.

Салат "Вінегрет"

Складові:

  • 3 буряка
  • 5 картоплин
  • 4 моркви
  • 1 цибулина
  • 4 солоних огірка
  • 1 банка консервованого зеленого горошку
  • Рослинна олія
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Буряк, картоплю і моркву відварити до готовності. Очистити і нарізати кубиками.
  • Цибулю дрібно порубати. Огірки нарізати кубиками.
  • Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити олією за смаком.

Салат "Нісуаз" 

Складові:

  • 1 пучок листового салату
  • 1 банка тунця у власному соку
  • 300 г червонокачанної капусти
  • 10 помідорів чері
  • 3 яйця
  • 1 цибулина
  • 3 пера зеленої цибулі
  • Оливкова олія
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Консервований тунець відкрити і злити рідину. Розім’яти виделкою.
  • Листя салату порвати. Капусту нашаткувати. Помідори чері розрізати на половинки. Цибулю дрібно порубати.
  • Яйця відварити, почистити і крупно нарізати.
  • Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити оливковою олією.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook