Тест чуттєвий до усіх стадій розвитку пухлини, а також успішно виявляє локалізацію в організмі. Простий аналіз може стати першим універсальним скринінгом на рак.

Читайте також: Вчені з'ясували, які групи крові притягують хвороби

Вчені з Університету ракових досліджень Дана-Фарбер (США) представили результати нового тесту крові, який надточно діагностує понад 20 типів раку.

Тест базується на оцінці вільно плаваючого ДНК ракових клітин в кровотоці – крихітних хімічних міток або патернів метилювання.

"Аномальні патерни метилювання часто виявляються показовішими для виявлення раку, аніж мутації", – заявив автор дослідження Джеффрі Окснард.

Новий аналіз протестували на 3600 зразках крові пацієнтів, у яких уже діагностовано рак, та зразках крові здорових людей.

Аналіз виявив наявність пухлини та її локалізацію.

Загальна специфічність тесту, тобто здатність давати позитивну відповідь лише при наявності раку, становить 99,4%, а чутливість – 76%.

Крім того, чутливість методу залежала від стадії хвороби: для першої та другої стадії, тест виявив 32% і 76% випадків, а для двох останніх 85% і 93% відповідно.

У 89% випадків тест визначав локалізацію пухлини – тобто конкретний орган чи тканину з вогнищем хвороби.

Читайте також: Популярний лікарський препарат може подорожчати втричі: причина

Відтак, найменший відсоток наявності пухлини на першій стадії може бути діагностованим та допоможе в лікуванні тисячі пацієнтів, запевняють автори дослідження.

Аналіз був ефективний для визначення понад 20 типів раку, включно з найпоширенішими та смертельними – раку легень, підшлункової залози шлунку, стравоходу, жовчного міхура, раку яєчників та молочної залози.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook