Чинне виборче законодавство неодноразово дискредитувало себе і дало можливість політичним силам та кандидатам вести нечесну боротьбу, а також забрало в людей можливість свідомо, а не наосліп обирати за кого віддавати свій голос.

Читайте також: У ЦВК визначились із остаточною датою проведення виборів президента України 2019

Голова Волинського УКРОПу, депутат Волинської обласної ради Вячеслав Рубльов заявив, що мажоритарна система із закритими виборчими списками вичерпала себе і Україна має прийнятий новий Виборчий кодекс.

Про це він сказав на прес-конференції щодо вимог акції за виборчу реформу, яку проводив громадянський рух "Чесно".

Читайте також: Курям на сміх: волинський нардеп зробив "щедрі" пожертви школам

"Новий Виборчий кодекс скасовує мажоритарну систему й запроваджує відкриті регіональні виборчі списки на парламентських перегонах. Завдяки відкритим спискам люди голосуватимуть за цілком зрозумілі прізвища", – каже Вячеслав Рубльов. 

Він додав, що партії розподілятимуть кандидатів зі свого списку за округами (усього 27), тож кожен округ отримає своїх депутатів.

"Крім того, прохідний поріг пропонується понизити до 4%. Тож у більшої кількості представників політичних сил буде можливість потрапити до парламенту та представляти інтереси виборців", – підкреслює депутат.

Визначати найдостойніших претендентів на депутатські мандати будуть виборці, тому домовлятися про номери у списках партії не буде сенсу. Натомість зросте конкуренція всередині політсил: їхні члени боротимуться за симпатії виборців конкретними справами.

"Усе це значно зменшує можливості для численних маніпуляцій під час висування кандидатів, голосування та підбиття підсумків перегонів. Тому волинський осередок УКРОПу буде на цій акції і вимагатиме від народних депутатів прийняття нового Виборчого кодексу", – підсумував Вячеслав Рубльов.

Вячеслав Рубльов

Як відомо, 6 вересня в Києві відбудеться акція на підтримку виборчої реформи. Адже в Україні діє змішана виборча система, за якою 50% Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Така система має великі корупційні ризики, пов’язані з підкупом виборців та купівлею місць у списках.

Нагадаємо, Верховна Рада України проголосувала за Виборчий кодекс в першому читанні ще 7 листопада 2017 року, а з лютого цього року профільний комітет розглядає правки до законопроекту. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter