Нові штрафи, "листи щастя" і спецінспектори з паркування – вже від вересня більше контролювати самих себе доведеться українським водіям, бо сперечатися, чи правильно вас оштрафували, буде ні з ким. Постанова про порушення – на лобовому склі. Або лист із фото порушення. Усе це передбачає новий закон, який уже підписаний президентом. 

Найпоширеніше зараз порушення, через яке не просто штрафують, а й евакуюють авто – паркування на місці для інвалідів. Мінімальний штраф за паркування на місці, призначеного для інваліда – 1020 грн., йдеться в сюжеті "ТСН".

Читайте також: Нові вимоги до безпеки авто готують в ЄС

По-перше, штрафи зможуть виписувати без присутності водія. Для цього впроваджують фото-і відеофіксацію порушення. А копію постанови залишатимуть на лобовому склі авто. 

По-друге, "листи щастя" приходитимуть власникам машини. Усім власникам та водіям рекомендують надати свої номери мобільних та електронні адреси для отримання повідомлень про порушення в сервісні центри МВС. Якщо авто на єврономерах, то до відповідальності притягатимуть того, хто ввіз авто на територію України. 

По-третє– евакуатори. 

Нині евакуація можлива у разі, якщо автомобіль "суттєво перешкоджає дорожньому руху". Рішення про "суттєво" чи "несуттєво" ухвалює поліцейський. Новий закон затверджує 17 конкретних випадків евакуації: машина поставлена на проїжджій частині у два і більше рядів; розташована в заборонених "Правилами дорожнього руху" місцях зупинки або стоянки: мости, естакади;  своїм розташуванням авто блокує рух інших машин або створює перешкоду для руху пішоходів; блокує проїзд по двох або більше смугах руху; стоїть на виділеній смузі для руху громадського транспорту; велодоріжках; перешкоджає роботі комунального транспорту – снігозбиральної техніки тощо.

Тарифи за евакуацію затверджені одразу трьома міністерствами: МВС, Мінекономрозвитку та Мінфіном. У документі – жодного посилання на можливість зміни тарифу або підвищення з урахуванням інфляції. Авто до двох тонн – 600 грн + ПДВ – виходить 720 грн. Зберігання за добу – 120-грн + ПДВ – виходить 144 грн.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter