У квітні спостерігається пік активності кліщів. Тому кропивничанам варто бути обережними під час весняних прогулянок на природі,- повідомляє ІП Гречка.

 Читайте також: Волинян закликають бути уважними під час сезону кліщів

Улюбленими місцями полювання кліщів є хвойні ліси, а також вологі місця: канави, узбіччя доріг. Принести небезпечну комаху в оселю може собака або кішка, яка гуляє на вулиці. Кліщ може бути і в букетикові польових та лісових квітів. Як тільки кліщ потрапляє на відкриту ділянку шкіри, то присмоктується абсолютно безболісно (через вприскувану під шкіру анестезуючу речовину) і може стати причиною серйозних захворювань. Кліщі переносять такі хвороби, як кліщовий енцефаліт, кліщовий висипний тиф, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), геморагічну лихоманку та інші.

Якщо ви збираєтеся на природу, то подбайте про свою безпеку заздалегідь. Зокрема правильно одягайтеся. Оберіть одяг, який максимально прикриє тіло, найкраще надіти комбінезон (якщо його немає, то заправте штани в шкарпетки); верхній одяг (сорочка, футболка з довгим рукавом тощо) повинен щільно облягати руки та бути наглухо застібнутим і заправленим у штани; із взуття оберіть краще чоботи або високі черевики, які щільно зав'язуються; комір та манжети рукавів змастіть камфорною олією; вуха та волосся захистіть головним убором (хустка, берет тощо).

Для відлякування комах можна скористатися спеціальними косметичними засобами.

У лісі не забувайте час від часу оглядати відкриті ділянки тіла, адже після присмоктування кліщі не одразу починають живитися кров'ю, тому при своєчасному їх виявленні та правильному видаленні зменшується ризик зараження кліщовим енцефалітом.

Якщо разом з вами на природі відпочивають і ваші домашні улюбленці, то не забувайте оглядати і їх. Повернувшися з лісу, уважно обстежте свій одяг і тіло, особливо ділянки, які були відкриті, голову, шию.

При виявленні кліща, що присмоктався, потрібно негайно звернутися до лікаря. Якщо це зробити неможливо, то треба самотужки його видалити. Для цього шкіру навколо кліща змащують вазеліном або іншим жиром, щоб змусити паразита вийти самостійно. Місце укусу кліща потрібно обов’язково продезинфікувати, а руки ретельно вимити з милом. При першій же можливості слід звернутися до лікаря, оскільки в разі часткового видалення паразита з тіла залишені лапи чи голова продовжуватимуть процес зараження. Комаху, якщо воно жива, бажано дослідити в лабораторії на наявність інфекції.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter