Попри економічну кризу, керівники обласних державних адміністрацій в Україні багатшають. Всі разом узяті вони задекларували за 2017 рік майже мільярд грошових коштів.

Лише торік усі 24 українські губернатори заробили 68,2 мільйонів гривень. Заробітна плата, згідно з деклараціями, становила незначну частку у загальній сумі доходів. Основне ж джерело прибутку чиновників – дивіденди та доходи від продажу нерухомого та рухомого майна. Члени сімей голів ОДА теж не били байдики минулоріч: вони хором поповнили сімейні бюджети на 13 мільйонів гривень.

Читайте також: "Ніколи не відмовлюся від віскі", – очільник Волинської ОДА розповів про те, який алкоголь вживає

"Главком" склав рейтинг найбагатших губернаторів України і порівняв їхні статки з тими, які вони мали у 2016 році. 

1. Миколаївщина. Губернатор-гаманець.

Скандальний очільник Миколаївщини Олексій Савченко, задекларував 642 мільйони гривень. За 2017 рік одіозний губернатор заробив "скромні" як для нього 4,9 мільйонів гривень. Тоді як заробітна плата становила всього лише 141 тисяч.

2. Чернігівщина. Агробізнесмен.

Друге місце рейтингу заможних посів голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Протягом року губернатор заробив 40,5 мільйонів. Основний дохід чиновника становили дивіденди: 37,5 мільйонів гривень йому виплатили власні сільськогосподарські підприємства, отримував він суттєвий дохід також від рухомого майна. Заробітна плата за основним місцем роботи склала 264 тисяч гривень.

3. Одещина. Екс-поліграфіст.

За рік очільник Одещини Максим Степанов заробив 3,9 мільйона гривень, його сім’я – ще 3,2 мільйона. Степанов задекларував у 2017 році 145 тисяч гривень з попереднього місця роботи на посаді керівника комбінату "Україна", хоча ще наприкінці 2016 року був призначений губернатором області.

4. Полтавщина. "Підпільний забудовник".

Валерій Головко має накопичення у розмірі 25,2 мільйонів гривень, хоча в минулому році мав 24,9 мільйона грошових активів. Торік чиновник заробив 1,8 мільйонів гривень.

Читайте також: Голова Волинської облради Ігор Палиця відзвітувався за 2017 рік і окреслив плани на 2018 рік

5. Дніпропетровщина. Друг Ложкіна.

П’ятірку українських губернаторів-багатіїв замикає голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, який має грошових активів у еквіваленті 21,2 мільйон гривень, з яких 20,3 мільйонів зберігає готівкою, а ще 0,9 мільйона – на банківських рахунках. У 2017 очільник Дніпропетровщини заробив геть зовсім небагато – 170 тисяч гривень.

6. Хмельниччина. "Лендлорд".

Колишній нардеп-"ударівець" та екс-член комітету Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Корнійчук "прославився" тим, що задекларував 57,5 тисяч гривень допомоги з безробіття, попри свої мільйонні статки. Заробив за минулий рік керівник області близько 342 тисячі гривень – сюди входить заробітна плата та дохід від продажу рухомого майна.

7. Волинь. Новачок із міліцейським минулим.

Олександр Савченко – новачок у лавах керівників українських областей. Очільник Волинської ОДА ще нещодавно був першим заступником голови Київщини Олександра Горгана, а до того працював у міністерстві внутрішніх справ та "Нафтогазі". Савченко офіційно не володіє ні корпоративними права, ні приватними фірмами.

Попри роботу у державних структурах, згідно з декларацією, чиновник накопичив 16 мільйонів гривень.

Торік колишній заступник Горгана заробив 1,3 мільйона гривень. Доходи чиновника принесли продаж рухомого майна, проценти від банківських вкладів, заробітна плата та пенсія.

Савченко та його сім’я також володіють 3,4 га землі, 1033 кв. м нерухомості та трьома автівками Toyota Land Cruiser 200, Mersedes-Benz GL 350, Akura Mdx.

8. Київщина. Губернатор-тренер.

Глава Київщини Олександр Горган у 2017 році втрапив у корупційний скандал разом з екс-регіоналом, нардепом Ярославом Москаленком. За заявами голів Володарської і Яготинської райдержадміністрацій, Горган і Москаленко взялися за кадрові чистки в районах, щоб покрити можливі корупційні схеми і розсадити у крісла своїх протеже.

Нині Горган декларує грошових коштів на 8,6 мільйонів гривень: 8,1 мільйонів – готівкою, 0,5 млільйона – тримає в банках.

Поточні доходи у очільника Київщини доволі скромні – за рік він заробив лише 160 тисяч гривень, а його дружина задекларувала 60 тисяч.

Читайте також: Олександр Савченко призначений головою Волинської ОДА

9. Сумщина. "Скромний" керівник з попередніми заощадженнями.

Статки голови Сумської ОДА Миколи Клочка за рік майже не змінилися. Якщо у 2016 році керманич області володів 7,9 мільйонів гривень, то у 2017 році задекларував близько 8,1 мільйонів. За рік голова області заробив 266 тисяч гривень (заробітна плата, гонорари та інші виплати).

10. Запоріжжя. Скандальний екс-СБУшник.

Очільник Запорізької області Костянтин Бриль "прославився" на всю країну після того, як відмовився оприлюднювати декларацію. Офіційно губернатор володіє грошовими активами у розмірі 7,9 мільйонів гривень, з яких 7,8 мільйонів тримає готівкою.

У минулому році очільник області заробив 5,1 мільйонів гривень. Доходи чиновника включають зарплату на основній роботі та в СБУ, пенсію, а також дохід від продажу нерухомого майна доньки Крістіни.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter