Жахливий стан доріг, відсутність електроенергії, організація харчування дітей-чорнобильців – проблеми на які, чи не в усіх селах, нарікають люди. Днями народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич відвідала Маневицький район.

Читайте також: В садочку села Боратин - нове спортивне обладнання

Чорниж: люди стурбовані, що дітей позбавили гарячих обідів
У школі села Чорниж, де й відбувалася зустріч, за сприяння народного депутата встановили новий твердопаливний котел. Термін експлуатації старого давно вийшов, а тому в класах було дуже холодно. Освітяни та батьки звернулися до народного депутата. І вже наприкінці минулого року у школі встановили новий котел. На його заміну Ірина Констанкевич залучила із фонду соцеконому 200 тисяч гривень.
Під час зустрічі з нардепом люди кажуть: проблем стільки, що й не злічити. Однак, є й ті, які потребують якнайшвидшого вирішення. Одна з найнагальніших – проблема організації дитячого харчування у навчальних закладах. Люди обурені ситуацією та просять про допомогу.

"Волинська область єдина, де виникають такі проблеми із організацією харчування дітей. У 2017 році в Маневицькому районі дітей харчували із 9 законом затверджених місяців лише півтора. Нинішній 2018 рік розпочався з того, що тендери на організацію проведення харчування також не відбулися", – зауважила нардеп.
Ірина Мирославівна розповіла, що неодноразово спілкувалася на тему організації харчування школярів, які мешкають у радіоактивно забруднених районах, з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою. Міністр переконаний: варто запровадити повну монетизацію за принципом "гроші ходять за дитиною".

На думку ж народного депутата, розв’язати проблему можна, скасувавши тендерні процедури для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей-чорнобильців. Як зауважила, Ірина Констанкевич, відповідний законопроект скасовує довготривалі тендерні процедури для забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, які проживають у Київській, Житомирській, Волинській та Хмельницькій областях – територіях, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС.

Однак, даний законопроект під час попереднього розгляду на засіданні парламентського комітету освіти та науки не підтримали представники жодного із трьох профільних міністерств.

Гораймівка: дві третіх житлового масиву – без світла
Одна з найважливіших проблем у Гораймівці – відсутність дорожнього покриття. «У селі, як і в школі, багато проблем, – нарікає директор школи Микола Давидюк. – Однак, питання № 1 – це дорога. Наше село є одним з найвіддаленіших у районі. Дорога, що пролягає від села Красноволя, зовсім розбита, доїхати надзвичайно складно».

Ірина Констанкевич про проблему гораймівчан знає.
"Я зверталася з клопотанням щодо включення цієї дороги до переліку капітального, середнього та поточного ремонтів на 2018 рік у Волинську облдержадміністрацію, – зазначила нардеп. – У відповіді на моє звернення повідомляється, що за рахунок коштів субвенції з державного бюджету здійснять поточний середній ремонт на дорогах Рожище – Носачевичі – Луків – Колки – Р-14 – Калинівка – Гораймівка – Майдан Липненський Маневицького району. Варто зазначити, що цьогоріч принцип фінансування ремонту доріг змінено. З 1 січня 2018 року розпочав роботу Державний дорожній фонд, кошти з якого будуть скеровуватися на ремонт доріг місцевого значення. На Волинську область цьогоріч заплановано майже 400 мільйонів гривень".

Ще одна проблема – відсутність електропостачання у житловому масиві. Жителі села розповідають: кілька років тому сільська рада виділила 39 земельних ділянок для будівництва. Люди звели будинки, а підключити електропостачання так і не вдалося. Сім’ї упродовж 15 років живуть без світла. За сприяння Ірини Констанкевич 10 із 39 ділянок вдалося підключили до електропостачання. Однак, потужність діючого трансформатора не дозволяє забезпечити електроенергією весь масив.
«Насамперед нам необхідно ставити трансформатор. Більше 5 років тому був зроблений проект на усі 39 ділянок. Сума проекту становила 1 мільйон 300 тисяч гривень. Однак, роботи виконати не вдалося. Нині ж потрібно зробити новий проект на 29 ділянок, які залишилися без електроенергії», – зазначила сільська голова Неля Борсук.

До слова, Ірина Констанкевич була одним із ініціаторів законопроекту щодо ринку електроенергії в Україні. Зокрема, ним передбачено зобов’язання обленерго повертати кошти громадянам, які вони витратили на будівництво трансформаторних підстанцій та ліній електропередач.
Після зустрічі з громадою нардеп проінспектувала освоєння коштів у сумі 400 тисяч гривень, які були залучені на заміну твердопаливного котла у школі.

Граддя: селяни бояться закриття ФАПів
У селі Граддя, окрім вже звичних запитань про харчування дітей-чорнобильців та погані дороги, говорили про медичну реформу. Люди схвильовані тим, що сільські ФАПи можуть закрити.

"ФАП – єдина можливість отримати бодай якусь медичну допомогу у селі, –обурюється місцева жителька Світлана Мирончук. – Я не можу повірити, що таке можуть зробити. У такому випадку жителів сіл, особливо літніх людей просто залишать напризволяще".

Зауважимо, що цього року Волинь отримала 158 мільйонів гривень на розвиток сільської медицини, з яких на Маневицький район передбачено 13 млн грн. За кошти Світового Банку у районі також облаштовують 4 амбулаторії.
Нагадаємо, що під час обговорення медичної реформи, Ірина Констанкевич неодноразово наголошувала на доступності та якості сільської медицини.
Після зустрічі з громадою народна обраниця також проінспектувала якість виконаних робіт з реконструкції будівлі школи. Тут за кошти соцеконому (а це 350 тис. грн), які залучила Ірина Констанкевич, облаштували внутрішні вбиральні.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter