Один з організаторів показу документального фільму знятого у 1970 році "Право на крила" Ігор Левчук оприлюднив свою версію подій.

Про це він написав у спільноті "Збережемо древній Лучеськ" у Фейсбук.

Зазначимо, що лучанам, котрі зібрались переглянути фільм, завадили представники «Національного корпусу» і ВО «Свобода», які увірвалися у бібліотеку з вимогою припинити «шабаш».

Подаємо допис без змін:

"Історія повторюється, без правильних висновків. Більшовизм не зник. Він просто сховався під національні і партійні прапори та чекає свого моменту. Щоб знову все до "основанья"... Саме за цієї напівграмотного більшовицького ерзацу, що сьогодні камуфлюється під патріотичні гасла і живиться з гаманців олігархів і різних служб, ми і маємо ослаблену і розколоту країну в вогні братовбивчої війни. Саме із-за цього ганебного явища ми щороку з біллю згадуємо трагічні роковини різних сторінок нашої братовбивчої історії... Українці віками знищували українців, в угоду ворогам, претендуючи на свою егоїстичну світоглядну монополію. Більшовики готові були за неї втопити в крові пів світу. Нинішні, що монополізували поняття «патріотизм» і бачення величезної та непростої української історії, звівши її до кількох політичних фігур минулого століття та однієї західноукраїнської партії, нічим від них не відрізняються….

Сьогодні відчув це особисто, коли, після вшанування хвилиною мовчання жертв голодомору, зграйка молодих і нерозумних партійних нео-більшовиків в камуфляжах, зірвала перегляд історичного, абсолютно не ідеологізованого фільму. Фільму про славні сторінки нашої військової історії, історії льотчиків луцького 806 авіаполку. Саме того полку, який перший в Незалежній Україні, на чолі з своїм командиром - полковником військовим льотчиком Олександр Мурзіним, прийняв присягу на вірність їй на початку непростих 90х. Про це сьогодні сивочолий воїн заявив публічно і гідно, відповідаючи на приниження, що вчинили учасники цього нео-більшовицького шабашу.

«Не читал, но осуждаю!»... Ця фраза одного з писемних холуїв минулого комуністичного режиму, про роман Бориса Пастернака «Доктор Живаго», могла б стати епіграфом сьогоднішього ганебного дійства. Зауважу, що жодний з сьогоднішніх учасників не бачив цей фільм, адже це була прем'єра через 47 років…
Сьогоднішній наказ для залу: "Патріоти - встаньте!", відразу нагадала і часи анархістів Желєзняка, і оклики нацистів, і перевірки в андропівський період, і... В когось явно ностальгія нездорова ностальгія за тими часами... Хтось явно сновидить себе чи «обраним», чи «фюрером», чи «парторгом»… Що далі? Кольорові відзнаки на одязі, табори, як це було в Луцьку в 1940х? Публічні страти і тисячі «патріотичних» доносів? Що?

«Ми батьківщина УПА» і тут ніколи не буде таких заходів»… І про це з самолюбуванням говорять ті, що абсолютно не знають історію братовбивчої трагедії її заснування на Волині, хто читає історію лише з політагіток та пропагандистських газет… Тоді теж українці знищували українців… Тих, хто мав інше бачення величі України. Знищували ради монополії партій і фюрерів. Варто лише згадати як були замордовані українські патріоти Б.Боровця – засновника саме тієї ж УПА… Скільки хлопців Мельника досі лежать в волинських лісах.. Може нам сьогодні знову варто прописати про «керуючу і спрямовуючу» монополію однієї думки, однієї партії… Комусь хочеться бачити Україну з власним путлером на чолі. Там вже це є… І там теж «патріоти»…

Багато років піднімаючи практично питання знищення української культури та історії, мародерства і галопуючої корупції, я ні разу не бачив цих «патріотів» на барикадах. Лише вічні селфі з прапорами, на фоні могил минулої війни і п’янки. Похоронний патріотизм… Де ці «патрійоти», коли дербанять землю, викидають цвинтарі, грабують бідних і обездолених, руйнують історію… УКРАЇНСЬКУ історію. Де?? Щось жодного не бачив пікетів, мітингів, чи зриву сесії, чи… А тут, як путінці, вирішили пограти м’язами на фоні старих, жінок і дітей… Бридко і соромно… 

Всі ці роки, зважаючи на вороже оточення, намагався не піднімати теми цих партій і сил, не бажаючи підігрувати їх опонентам. Але сьогодні побачив свою помилку. Совок – це саме це, і він був не тоді, він сьогодні. Й саме такі «патрійоти» несуть більшу загрозу національній безпеці і авторитету моєї країни, чим її явні вороги. Саме за них ми маємо конфлікти зі світом і своїми одноплемінниками. Саме вони своєю фанатичною тупістю і невіглаством дискредитували поняття «патріотизм». А це не допустимо… Або думайте, читайте і міняйтесь… Або історія знищить вас, як і ваші прототипи… А ми, тепер, їй в цьому допоможемо. Тепер жодний факт корупції, порушення моральних норм і законів, що вчинений ними, буде акцентований. А інформації в нас, як завжди, не бракує.

Слава Україні! Розуму і відповідальності її патріотам!" - йдеться у повідомленні.