В Україні офіційно завершалась АТО. На зміну їй 30 квітня прийшла Операція Об'єднаних сил (ООС)

Читайте також: Українська армія увійшла до 10 найсильніших у Європі

Операція Об'єднаних сил представляє комплекс заходів військового та організаційно-правового характеру, які спрямовані на забезпечення національної безпеки та оборони, стримування і відсіч російської збройної агресії, інформує 24tv.ua.

Незважаючи на зміну АТО на ООС, експерти та громадськість вбачає в цьому лише політичний підтекст. Українці сприйняли це як передвиборчу роботу президента Петра Порошенка, адже наразі в його руках буде ще більше важелів впливу, але водночас менше відповідальності за те, що відбувається на Сході країни. Окрім того, ООС дасть можливість "гаранту" та його оточенню ще більше красти державних коштів.

Читайте також: Порошенка "взули" в рейтингу Вакарчук і Зеленський

"На поверхні лежить політична проблематика. Україна поступово входить у політичний процес 2019 року. Верховний Головнокомандувач (Президент України, – ред.) хоче зняти з себе відповідальність за ті процеси, які йшли, відбуваються і будуть відбуватись на окупованій території. З моменту запровадження нової системи відповідальність та повне управління військами, які знаходяться на відповідній території, бере на себе керівник Оперативного штабу", – зазначив політик Роман Безсмертний.

Щодо прямого призначення ООС, то громадськість не вірить, що ситуація покращиться. Українці вважають, що змінилась лиш назва, а суть і методи залишились тими самими.

"Немає курсу для судна, яке перейменували. Це, звичайно, все образно й умовно, але суть саме в цьому. Тому зміна формату не має особливого значення для вирішення ситуації на Донбасі", – додав експерт із питань державної безпеки Василь Вовк.

Читайте також: Алкобарига, колишній соціаліст і політики-невдахи – хто спонсорує партію Президента на Волині

Відзначимо, що додаткова мобілізація для ООС не потрібна. Міністр оборони Степан Полторак зазначив, що в була проведена велика робота для залучення людей, які мають серйозний бойовий досвід і на них буде зроблена ставка.

Головною метою Операції Об'єднаних сил є "звільнення території України від окупантів  та захист територіальної цілісності держави". Вона складатиметься з кількох етапів. По-перше, необхідно стабілізувати ситуацію у зоні бойових дій. Йдеться про припинення обстрілів українських позицій та мирних громадян. Боротьба передбачає навіть знищення ворожих позицій.

Основна відмінність ООС від АТО у підпорядкованості. Антитерористична операція проходила під загальним керівництвом Антитерористичного центру СБУ, зараз Операція Об'єднаних сил проходить під стратегічним керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України. Командувачем Об'єднаних сил на Донбасі є генерал-лейтенант Сергій Наєв.

З 30 квітня на деяких територіях почав діяти особливий порядок. Органам сектору безпеки та оборони, іншим держорганам, залученим до ООС, надаються спеціальні повноваження:

– використовувати зброю та спецзасоби;
– затримувати осіб і доставляти їх в поліцію;
– перевіряти документи;
– здійснювати особистий огляд громадян, їхніх речей і транспортних засобів;
– тимчасово обмежувати чи забороняти рух транспорту і пішоходів;
– входити в житлові та інші приміщення, що належать громадянам;
– користуватися зі службовою метою транспортом та засобами зв’язку громадян, підприємств та організацій, за винятком транспортних засобів дипломатичних та міжнародних організацій.

Територія проведення Операції Об'єднаних сил ділиться на зону безпеки і район бойових дій. Район бойових дій – це територія, охоплена бойовими діями уздовж лінії зіткнення, де підрозділи ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів виконують бойові завдання із недопущення прориву противника вглиб території держави.

В Зоні безпеки можуть вводитись 3 режими безпеки:

– "зелений" – перебування та переміщення осіб не обмежене;

– "жовтий" – перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, проводиться особистий огляд громадян і речей, транспортних засобів, цей режим встановлюється на рубежах з ізоляції та районів обмеженого доступу;

– "червоний" – перебування осіб тимчасово обмежено, заборонено. Пропуск громадян і посадових осіб здійснюється за наявності пропуску, транспортні засоби та громадяни на окремі ділянки місцевості та об'єкти не допускаються.

Є 5 підстав для пропуску в район проведення ООС:

– проживання особи або близьких родичів у цьому районі (при наявності документів);
– місце поховання у цьому районі членів сім'ї, смерть близьких родичів;
– нерухомість в районі проведення операції;
– участь у врегулюванні конфлікту, в тому числі вирішення гуманітарних питань;
– дипломатична та консульська діяльність.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter