У Верховній Раді прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Читайте також: Президент підписав закон про пеню та абонплату на комуналку

Зокрема, законом передбачено позбавлення неплатників аліментів права на виїзд за кордон, передає Укрінформ.

За ухвалення відповідного законопроекту № 7277 проголосувало 294 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, депутати внесли зміни в закон «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України». Встановлено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Також законопроектом передбачається тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобом.

Також Рада встановила, що несплата аліментів на утримання дитини одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Читай також: Не тільки аліменти: розлученим українцям доведеться розщедритися

Відповідно до ухваленого закону, за виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.

Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцять діб.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook