Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росії без зволікання звільнити усіх ув’язнених за політично вмотивованими обвинуваченнями українців в окупованому Криму, окремих районах Донецької і Луганської областей і на території РФ.

Читайте також: Українського омбудсмена та журналістів не пустили до Сенцова

Відповідну резолюцію підтримали 77 парламентарів, утрималось 15, пише Європейська правда.

У документі йдеться про те, що Москва мусить забезпечити дотримання прав утримуваних українців до моменту їхнього звільнення і "дотримуватися заборони на застосування тортур, нелюдського або такого поводження, що принижує людську гідність, або покарання, і забезпечити право на доступ до необхідної медичної допомоги".

Утриматися від голодування закликають українського режисера Олега Сенцова та інших в'язнів.

ПАРЄ закликає РФ дозволити незалежним міжнародним спостерігачам здійснювати моніторинг стану здоров’я та умов тримання українців під вартою. Зокрема, йдеться про Європейський комітет з питань запобігання катуванням та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Також Асамблея закликала РФ дозволити українським посадовцям, зокрема уповноваженій Верховної Ради з прав людини відвідувати українських бранців.  

Парламентарі закликали Росію відмовитися від політики нав'язування російського громадянства українським громадянам, які живуть в окупованому Криму і які не бажають набувати його, та утримуватися від примусового переведення громадян України у російське громадянство. 

Читайте також: У Кремлі заявили, що не звільнять Сенцова

В резолюції висловлюється заклик скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, що суперечить міжнародним стандартам свободи зібрань, а також дозволити в’їзд до Криму лідерам Меджлісу – Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову.

Росію закликають припинити переслідування та здійснення тиску на кримських татар та осіб, які представляють їхні інтереси, і зокрема, адвокатів та захисників прав людини.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter