В Україні пенсійна реформа в Україні почала працювати ще восени 2017 року. У цьому році уряд має намір продовжити реформування пенсійної системи. Так, деякі зміни вступили в силу вже з 1 січня, інші будуть впроваджуватися протягом року.

Читайте також: Лікування-2018: що буде безплатним, чи важлива прописка і чи лікуватимуть пацієнта без укладеної угоди

Страховий стаж

З 1 січня змінилися норми трудового стажу для виходу на пенсію за віком. Тепер в 60 років пенсію зможуть отримувати ті громадяни, у яких є 25 років страхового стажу. У 63 роки – ті, у кого від 15 до 25 років страхового стажу, а для 65 і старше буде потрібно всього 15 років стажу.

Нагадаємо, що в минулому році на пенсію за віком могли вийти в 60 років ті, у кого було всього 15 років стажу. До слова, мінімальний страховий стаж буде збільшуватися щорічно на один пункт. Таким чином, 2028 року необхідний стаж складе 35 років.

Відсутній стаж можна буде докупити, правда, доведеться заплатити суму єдиного соціального внеску в подвійному розмірі, тобто – 1408 грн за кожен місяць покупки.

Весь трудовий стаж до 2004 року автоматично прирівнюється до страхового, а вже з 2004 року правила підрахунку трохи змінилися. Так, з тих пір до страхового стажу включаються тільки ті місяці, за які людина платила внески на пенсійне страхування, якщо ж внесок за якийсь місяць не був проплачений – цей період не зараховується до страхового стажу.

Формула розрахунку пенсій

З початку 2018 року для тих, хто вийде на пенсію, зміниться формула розрахунку її суми. У 2017 році один рік страхового стажу приймався за коефіцієнт 1,35%, зараз він знизився до 1%. Так, якщо раніше при наявності 30 років стажу можна було отримувати пенсію в розмірі 40,5% середнього заробітку, зараз при такому стажі пенсія буде 30%.

Також не нараховуватимуться "особливі" пенсії для деяких пільгових категорій. Сюди відносяться депутати, судді, дипломати і т.д. – всіх їх переведуть на єдину формулу розрахунку пенсій (співвідношення доходу і середньої зарплати).

Індексація пенсій

В рамках пенсійної реформи уряд обіцяє продовжувати індексацію пенсій. Відзначається, що в минулому році, завдяки осучасненню, пенсії зросли більше, ніж на 40%, а середня сума однієї досягла 2447 грн. Чиновники обіцяли, що мають намір знову провести індексацію у 2018 році.

Але осучаснення в цьому році навряд чи передбачається, так як в бюджеті відповідні стану не прописали, а відповідно до самої пенсійної реформи, індексація пенсій запланована на 2019 рік. Автоматичний перерахунок пенсій і зовсім введуть тільки в 2021 році, його прив'яжуть до індексів зростання цін і середньої зарплати.

Підвищення пенсій

А ось підвищення пенсій можна очікувати тільки через рік. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в 2019 році середня пенсія зросте на 900 грн. Він зазначив, що зараз невирішеним завданням залишається підвищення пенсій для тих, у кого був великий стаж роботи, але маленькі пенсії.

У Міністерстві соціальної політики очікують, що в 2019 році пенсії в країні виростуть на 20%.

Пенсії для військових

Українські силовики – це ще одна категорія пенсіонерів, якою найчастіше обіцяють підвищення пенсій. Так, пенсії для військових не індексувалися ще з 2008 року. Тому 30 серпня 2017 року Кабінет міністрів видав постанову про нові розміри грошового забезпечення військовослужбовцям, які мали вступити в силу з початку 2018 року.

Але в кінці грудня прем'єр підписав нову постанову №1052, якою вніс правки і замінив початок перерахунку з 2018 року на 2019-й.

Правда, ще 13 грудня Кабмін розробив законопроект, згідно з яким силовикам підвищать пенсії саме з 1 січня 2018 року, незалежно від того, коли Рада за нього буде голосувати. Таким чином, пенсії військовим осучаснять "заднім числом". При цьому в Мінсоцполітики підрахували, що пенсії для військових зростуть в середньому на 1500 грн.

Тимчасова допомога

З 1 січня 2018 року непрацюючий чоловік, який досяг загального пенсійного віку, але не отримав права на пенсійну виплату, може отримувати тимчасову соціальну допомогу від держави в період з 1 січня по 31 грудня 2020 року.

Допомога призначається органами соціального захисту і виплачується до досягнення такою людиною віку, з якого він набуде право на призначення пенсії.

Згідно з постановою Кабміну №1098 від 27 грудня 2017 року, розмір такої допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

За матеріалами "Сегодня"