Делегація Парламентської Ассамблеї Ради Європи в Україні стурбована повідомленнями про створення деякими кандидатами систем підкупу виборців.

Читайте також: Президентські вибори: затвердили форму і текст бюлетеня

Делегати критикують надмір кандидатів у президенти та заангажованість олігархічних ЗМІ. Про це йдеться у заяві делегації, опублікованій на сайті ПАРЄ у п'ятницю, 8 березня, пише Gazeta.

"Делегація вислухала звинувачення про незаконні витрати під час виборчої кампанії і наголосила на необхідності повної прозорості щодо фінансування виборчої кампанії всіх кандидатів. Делегація також дуже стурбована повідомленнями про інтенсивні зусилля деяких кандидатів зі створення систем підкупу виборців", – підкреслено у заяві.

На думку делегації ПАРЄ, загальна обстановка в Україні підходить для проведення демократичних виборів. Після спілкування з різними співрозмовниками в організації підкреслюють, що ще є можливості для поліпшення, і час, який залишився до виборів, дозволяє досягти деякого прогресу.

Центральна виборча комісія діяла професійно і добре підготувала вибори. Безпрецедентно велика кількість кандидатів у президенти і місцевих спостерігачів може ускладнити проведення голосування і викликати проблеми в день виборів.

Делегація шкодує про те, що свобода слова в Україні обмежена тим фактом, що українські ЗМІ в основному належать олігархам та замість збалансованого подання інформації виступають в якості каналів зв'язків з громадськістю для окремих кандидатів.

Читайте також: Мураєв знявся з виборів на користь іншого кандидата в президенти

Вони привітали активну роль громадянського суспільство в передвиборний період та нагадали, що громадянське суспільство є одним з основних учасників справжньої демократії і має поважатися як таке.

"Тим не менш, делегація висловлює стурбованість тим, що ряд НУО, схоже, пов'язані з партіями та/або кандидатами. Також було тривожно чути, що відомі воєнізовані формування були зареєстровані в якості місцевих спостерігачів і нібито погрожували застосувати силу проти ймовірни порушень в день виборів", – наголошують у ПАРЄ.

Також делегація ПАРЄ звернула увагу на малу кількість жінок серед кандидатів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook