У Ковелі 5 січня згоріла дорога автівка Lexus LX місцевого підприємця Каваса Віктора Степановича. Найбільш імовірна версія – підпал. Втім, кому міг так насолити бізнесмен?

Історія бере свій початок у 2009 році. Кілька років тому Віктор Кавас завітав на першу прес-конференцію нового міського голови Ковеля Олега Кіндера і привселюдно звинуватив очільника міста в хабарництві. Підприємець заявив, що новообраний мер у 2009 році вимагав у нього 5000 доларів за допомогу в отриманні ділянки для мисливського господарства, коли очолював комісію Волинської обласної ради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів. Олег Кіндер нібито отримав гроші, але питання так і не вирішив.

Виявилось, що у Віктора Каваса був запис на диктофон їхньої розмови тет-а-тет, яка відбулась пізніше. На "плівці" підприємець обговорював з чинним мером Ковеля повернення 5 тисяч доларів, адже Олег Кіндер обіцянки не дотримався.

Читайте також: Підпал у Підгайцях: помста УКРОПу чи приборкання норовливого голови

Пізніше, у 2011 році бізнесмен звернувся у поліцію із заявою про вимагання хабара зі сторони чиновника. Однак правоохоронці відмовились відкривати кримінальну справу. У суді також все повернули проти підприємця і зобов'язали його виплатити 18000 грн за нанесення моральної шкоди Олегу Кіндеру.

Звісно, такий стан речей не задовольнив обуреного бізнесмена і він подав у апеляційний суд. Ситуація різко змінилась, коли захисник мера Ковеля зачитав його заяву з проханням залишити без розгляду позов та скасувати рішення Ковельського міськрайонного суду про відшкодування моральної шкоди. Тобто, Олег Кіндер раптово змінив своє ставлення до розборів у суді і вирішив повністю зам'яти конфлікт таким чином.

Схоже, що політик все ж побоявся можливої експертизи записів на диктофоні з тієї самої розмови про повернення 5000 доларів хабара, які правоохоронці з невідомих причин не порахували за доказ правоти бізнесмена.

Читайте також: Голові ОТГ під Луцьком спалили дві вантажівки та екскаватор (фото)

Олег Кіндер і досі залишається міським головою Ковеля, а Віктор Кавас продовжує працювати у місті. Невідомі підпалюють дорогу машину підприємця і це викликає  підозри.

Минули роки, але попередні образи, можливо, досі не дають спокою меру. Або його інтереси знов не співпали з інтересами місцевого бізнесмена. А може Віктор Кавас досі володіє тим самим компрометуючим записом, а Олег Кіндер настільки хоче його отримати чи позбутись, що готовий зробити радикальні кроки. Адже "плівка" може поставити хрест на його політичній кар'єрі. Зважаючи на невдоволення ковельчан, наступний термін міського голови йому не "світить". Це означає, що необхідно шукати нові "злачні місця", можливо, у Верховній Раді, вибори до якої відбудуться вже восени 2019 року. До речі, Олег Кіндер і раніше прагнув отримати мандат народного депутата. От тільки минулі чиновницькі грішки, повставши з минулого, загрожують серйозними санкціями в майбутньому.

А чи не забули всі про підпал техніки, яка належить родині голови Підгайцівської ОТГ Юрію Семенюку, що стався 30 січня 2019 року. Тоді голова Волинської ОДА забив на сполох і звинуватив у всьому політичну силу УКРОП та навіть викликав зі столиці поліцейських, піддавши сумніву кваліфікацію місцевих правоохоронців.

Чому немає жодної реакції від губернатора на підпал елітного автомобіля Lexus LX? Де термінові збори із силовиками, листи до президента Петра Порошенка із закликом допомогти викорінити злочинців з "княжої Волині"? Невідомі підпалили ледь живу техніку голови ОТГ, яка доживала свої останні дні, а згодом хтось спалив елітний автомобіль. Грошова оцінка завданої шкоди не набагато відрізняється у цих випадках, але реакція голови ОДА – полярно різна.

Читайте також: "Пролікуйте свою голову": як волиняни відреагували на "оголошення війни" губернатором Савченком

Хіба це не доказ того, що цирк з оголошенням війни УКРОПу і ледь не призначення воєнного стану на Волині – сценарій, нашвидкуруч розроблений у штабі "БПП "Солідарність" проти тих, хто не погодився фінансувати президентську кампанію Петра Порошенка у області, зокрема давати кошти на підкуп виборців. А єдиним, на кого можна було "повісити усіх собак" чомусь став УКРОП, який є найбільшою загрозою для БПП і чинного гаранта у області. При чому жодних доказів причетності "укропівців" у команди голови облдержадміністрації не було – всі звинувачення базувались на здогадках і фантазіях.

Очільник Волинської ОДА Олександр Савченко зіграв по сценарію, але тим самим поховав свій авторитет перед волинянами і дав зрозуміти, що займатиметься лиш політичними інтригами та задоволенням передвиборних інтересів Порошенка і компанії.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook