ПАТ "Волинське обласне підприємство автобусних станцій" виплатило понад 180 тисяч гривень відповідно до рішення суду підприємцю Юрію Геруну, якого раніше звинувачувало в рейдерському захопленні автостанції у Луцьку.

Читайте також: У Луцьку на автостанції роми влаштували розбірки з компанією молодиків

Про це повідомляє ІА Волинські Новини.

Відповідне рішення ухвалив у вересні Господарський суд Волинської області, зважаючи на рішення Верховного Суду, яке поставило крапку в судовій тяганині між підприємцем та ПАТ "ВОПАС".

Підприємець нагадав, як нещодавно ПАТ "ВОПАС" намагалося зробити з нього ворога №1 та обливало брудом, звинувачуючи у рейдерському захопленні автостанції у серпні цього року, хоча підприємець лише хотів загнати на ділянку навантажувач Bobcat та автомобіль, щоб прибрати там сміття, а не для того, щоб копати котлован.

Так, у серпні вночі намагалися незаконно демонтувати його магазин "Черемош" поблизу автостанції. Підприємець говорив, що керівництво ПАТ "ВОПАС" погрожувало йому.

Вранці 6 серпня на офіційному сайті ПрАТ "Волинське обласне підприємство автобусних станцій" з’явилося повідомлення про те, що АС №1 припиняє свою роботу від 7 серпня через захоплення території одним з підприємців. Натомість на гарячій лінії АС №1, а також касири цієї автостанції заявили, що про це вперше чують і такій заяві дуже здивувались. У поліції, своєю чергою, повідомили, що автовокзал № 1 у Луцьку працює у звичному режимі, перебоїв у роботі не має.

Вже 7 серпня виконувач обов'язків голови правління ПАТ "ВОПАС" Наталія Гітун повідомила, що автостанція продовжить роботу.

Читайте також: На луцькій автостанції затримали чоловіка з наркотичними таблетками

Цікаво, що ПАТ "ВОПАС" отримало акт на постійне користування земельною ділянкою автостанції, попри те, що відповідно до статті 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою, що перебуває у державній або комунальній власності, можуть набувати державні або комунальні підприємства, установи та організації, ГО, релігійні організації, ВНЗ або ПАТ залізничного транспорту загального користування. До жодної з цих категорій ПАТ "Волинське обласне підприємство автобусних станцій" не належить.

У серпні 2017 року ПАТ "ВОПАС" звернулося до Господарського суду Волинської області з позовом до підприємця Юрія Геруна про стягнення 385,685 тисячі гривень, з яких 117,8 тисяч начебто становив прострочений борг, понад 16 тисяч – 3% річних, 168,116 тисяч – інфляційні втрати та 23,752 тисячі – пеня. У жовтні 2017 року ПАТ "ВОПАС" подало до цього ж суду заяву про зменшення позовних вимог до 188,929 тисячі гривень. Позовні вимоги мотивували тим, що відповідач буцімто не виконував укладений договір в частині оплати наданих послуг.

Так, у 2011 році між підприємцем та ПАТ "ВОПАС" був укладений договір на надання послуг, відповідно до якого власник надає послуги з обслуговування площі розміром 42 метри квадратні (кіоск №4), площі під літнє кафе розміром 28 метрів квадратних, площі розміром 27 метрів квадратних (кіоск №7), що знаходяться на території АВ Луцьк (вулиця Конякіна, 39). 9 листопада 2011 року ПАТ "ВОПАС" повідомило підприємця про розірвання договору.

Суд першої інстанції ухвалив рішення на користь Юрія Геруна – ПАТ "ВОПАС" суд відмовив в задоволенні позову з тих підстав, що укладений між сторонами договір припинив дію з 8 грудня 2011 року, а тому відсутні правові підстави для стягнення заборгованості.

Читайте також: У Луцьку демонтують незаконні МАФи-"наливайки"

Втім, у грудні 2017 року Апеляційний господарський суд Рівненської області скасував рішення Господарського суду Волинської області та ухвалив рішення про часткове задоволення позовних вимог. Таким чином, з підприємця Юрія Геруна стягнули на користь ПАТ "ВОПАС" 134,784 тисячі як заборгованість по розрахунках, 11,791 тисячі пені, 31,603 тисячі інфляційних втрат та 4,405 тисячі як 3% річних.

Після цього підприємець подав касаційну скаргу у Верховний Суд, просячи скасувати постанову Рівненського апеляційного господарського суду, а рішення Господарського суду Волинської області залишити в силі. Своєю чергою, ПАТ "ВОПАС" просило залишити касаційну скаргу без задоволення.

Юрій Герун стверджував, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованих висновків про те, що спірний договір розірвано 8 грудня 2011 року, а тому відсутні підстави для задоволення позовних вимог ПАТ "ВОПАС", натомість апеляційний суд приймаючи оскаржувану постанову порушив норми матеріального і процесуального права.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного суду встановив, що ПАТ "ВОПАС" листом від 9 листопада 2011 року повідомило Юрія Геруна про розірвання договору з 8 грудня 2011 року, та з огляду на положення договору та статей 598, 907 Цивільного кодексу України, визнали правомірним висновок суду першої інстанції про те, що спірний договір припинив дію з 8 грудня 2011 року. Висновок апеляційного суду визнали безпідставним, оскільки ні положення договору, ні положення статті 907 Цивільного кодексу України не містять вимоги про погодження стороною договору односторонньої відмови від нього другою стороною. Крім того, суд першої інстанції встановив, що ПАТ "ВОПАС" належними та допустимими доказами, в розумінні статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України (в редакції до 15.12.2017) не довів надання відповідачу послуг на заявлені в позові суму.

Отже, як встановив Верховний Суд, Апеляційний господарський суд Рівненської області дійшов необґрунтованих висновків, наслідком чого стало скасування законного та обґрунтованого рішення місцевого господарського суду. Верховний Суд 15 травня цього року задовольнив касаційну скаргу, скасував постанову апеляційного господарського суду та залишив у силі рішення суду першої інстанції як таке, що ухвалене з додержанням норм матеріального і процесуального права.

18 вересня Господарський суд Волинської області встановив, що сума, яку раніше Юрій Герун сплатив ПАТ "ВОПАС" підлягає стягненню з позивача в порядку процедури повороту виконання рішення. Отже, суд ухвалив здійснити поворот виконання постанови Рівненського апеляційного господарського суду від 13 грудня 2017 року на користь Юрія Геруна.

Відповідно до наказу Господарського суду Волинської області про примусове виконання рішення, ухвала набрала законної сили з 18 вересня і з ПАТ "ВОПАС" стягнули 182,584 тисячі гривень на користь Юрія Геруна.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter