Кабінет міністрів вирішив скасувати регульований тариф на газ для розрахунку вартості опалення. Постачальники будуть використовувати показник середньої ціни на блакитне паливо за минулий опалювальний сезон.

Читайте також: В Україні різко зросте абонплата на газ: скільки тепер платитимемо та як зміняться ціни

Тариф рахуватимуть за новими правилами

Нові правила розрахунку тарифу прописані в постанові Кабміну №211. Ще в минулому опалювальному сезоні постачальники могли купувати блакитне паливо за спеціальною встановленою Кабміном ціною. Починаючи з опалювального сезону 2020/2021, підприємства повинні рахувати свої тарифи виходячи з середньої ціни на газ за попередній опалювальний сезон, пише OBOZREVATEL.

"Середня ціна природного газу визначається як середнє арифметичне значення, розраховане, виходячи з ціни природного газу у відповідному місяці та кількості календарних місяців в опалювальному періоді, що передує планованому періоду", – йдеться у постанові.

Згідно з даними Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), 70% у вартості тепла і гарячої води – тариф на газ. Якщо газ дорожчає, наприклад, на 50%, то тепло, вода повинні вирости в ціні як мінімум на 35%.

З огляду на те, що в минулому опалювальному сезоні ціна на газ була на рекордно низькій позначці, можна розраховувати і на те, що вартість тепла буде нижчою, ніж у минулому році.

Читайте також: Українцям знизять тарифи на комунальні послуги: коли чекати

ТІЛЬКИ ГАЗОВА ПЛИТА:

  • Було: 3,28 кубометра на людину.

  • Буде: 9,8 кубометра.

ТІЛЬКИ ГАЗОВА ПЛИТА, АЛЕ НЕМАЄ ГАРЯЧОЇ ВОДИ:

  • Було: 5,39 кубометра на людину.

  • Буде: 18,3 кубометра на людину.-

Є ГАЗОВА ПЛИТА І ГАЗОВА КОЛОНКА:

  • Було: 10,49 кубометра на людину.

  • Буде: 23,6 кубометра на людину.

Припустимо, сім’я з трьох осіб без центрального гарячого водопостачання ще в минулому місяці повинна була платити за 16,17 кубометра газу (приблизно 48 грн). Цього місяця сім’я в такому ж складі заплатить уже за 54,9 кубометра (приблизно 164,7 грн).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook