Цьогоріч початок Великого посту – найстрогішого у році, припадає на 19 лютого. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві. Піст триває сім тижнів, до 7 квітня, і повинен супроводжуватися духовною практикою, щоб людина могла очистити свій організм, розум і душу, - повідомляє Pressцентр.

Читайте також: У скільки лучанам обійшовся Великодній стіл

Друга назва поста - "Чотиридесятниця" більш точно вказує на тривалість харчового і духовного стримування — 40 днів. Це той термін, який у повсякденному житті ми вважаємо часом, який необхідний душі покійної людини, щоб покинути цей світ. У релігійній практиці — це час, яке тіло покійного Ісуса Христа провело на землі, і після чого він воскрес.

Ці сім тижнів необхідні для того, щоб зрозуміти і відчути, що пережив Спаситель, страждаючи за нас на хресті, і випробовуючи позбавлення у своєму мирському житті, часто відчуваючи голод і спрагу, мандруючи зі своїми учнями. Таким чином, утримання від надмірностей у їжі допомагає відчути вдячності Господу за лиха, пережиті Ним заради нас.

Великодній піст передбачає повну відмову від їжі тваринного походження: яєць, молока, кисломолочних продуктів, м`яса, риби, ікри, морепродуктів. У той же час, сироїдіння і рослинна їжа в піст дозволена, тому доведеться згадати пісні рецепти. На час Великого посту слід відмовитися і від алкоголю. Винятком є тільки вино, яке можна пити по суботах і неділях.

Більш детально, що й коли можна їсти, дивіться у календарі:

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter