квітні в Україні повинні були ввести нову методику розрахунку тарифу на постачання електроенергії – RAB-тарифи, підвищити вартість газу, а слідом переглянути вартість опалення і гарячої води. Але і НКРЕКП, і уряд прийняли рішення подорожчання перенести. Так, вартість блакитного паливо швидше за все підвищать вже в липні, а тарифи на електроенергію для простих українців переглянуть тільки в наступному році.

Читайте також: Монетизація субсидій: людям пояснили як це працює

Обозреватель” розібрався, коли і чому в Україні можуть зрости тарифи, передає НАРОДНА ПРАВДА.

Як повинні зрости тарифи на комуналку

Вартість газу, згідно з чинною формулою, в квітні повинні були підвищити на 62%.Однак, рішення в результаті відстрочили до липня. Крім того, в кілька разів мали підвищити вартість поставки електроенергіїдля окремих категорій споживачів. Також в цьому місяці в Україні мали ввести стимулююче тарифоутворення, тобто закласти у вартість поставки прибуток на старі і нові активи. Однак, введення RAB-тарифів також перенесли на невизначений термін.

Вартість поставки електроенергії – одна зі складових кінцевого тарифу для споживачів. Зростають витрати на поставку, збільшується і кінцева вартість “струму”. За різними оцінками, запровадження стимулюючого тарифоутворення могло збільшити ціни на 10-20%.

Як підрахували в комісії, діючий тариф покриває лише 51% економічно обґрунтованої вартості електроенергії. Таким чином, “ток” для українців має продаватися за ціною майже в 1,5 рази вище за діючу ціну. Як стало відомо “Обозревателю”, вартість електроенергії Національної комісії у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) в цьому році переглядати не планує. Швидше за все, тариф на “ток” переглянуть тільки після запуску ринку електроенергії, тобто до літа 2019-го. Електроенергія в Україні одна з найдешевших в Європі. Так, за даними Євростату, середня ціна в ЄС – 656 коп. за 1 кВт * год, в Румунії – 368 коп. за 1 кВт * год, а в Німеччині – 982 коп.

Паралельно з тарифами на газ в Україні повинні дорожчати гаряча вода і опалення.З огляду на, що в середньому в структурі вартості гарячої води і опалення блакитне паливо займає 70%, розповідає експерт в сфері теплопостачання Сергій Пінчук, то при подорожчанні газу на 10%, гаряча вода та опалення можуть подорожчати на 7%.

Якби тариф підвищили на 62%, то гаряча вода і тепло зросли б у ціні на 43%.

У 2018-му газ подорожчає на 18%, електроенергія, опалення і гаряча вода – на 20%, йдеться в консенсус-прогнозі, розробленому на основі даних МЕРТ, Міністерства фінансів, НБУ, державних і приватних дослідницьких інститутів, аналітичних компаній. При цьому озвучені цифри не є офіційними прогнозом уряду.

Як будуть рости тарифи в найближчі роки

Щороку блакитне паливо в Україні буде, згідно з оцінками експертів МЕРТ, додавати в ціні по 20%. Так, якщо прогноз виявиться вірним, то вже в 2021 році кубометр газу буде продаватися по 14 грн, а це в два рази вище чинного тарифу. При цьому на 70% подорожчає гаряча вода і тепло. Для прикладу, на даний момент опалення двокімнатної квартири може обійтися приблизно в 2 тис. грн, відповідно до соціальних нормативів. Якщо кубометр газу коштуватиме 14 грн, то за опалення квартири такою ж площею доведеться заплатити вже близько 3,4 тис. грн.

Правда, згідно з консенсус-прогнозом, опалення і гаряча вода в 2019-му можуть подорожчати на 10%, в 2020-м – на 11%, а в 2021-му – ще на 20%. Більше доведеться платити і за електроенергію. Тариф на “ток” буде рости три роки поспіль на 22,5%, 15% і 12,5% відповідно. Таким чином, вже через три роки один кВт * год електроенергії подорожчає до 2,66 грн.

Також вже найближчим часом в Україні повинні ввести абонентську плату на газ. Частина тарифу (витрати на транспортування і розподіл) виключать з чинного тарифу на блакитне паливо і “прив’яжуть” до потужності лічильника. Т.зв. абонентську плату на газ доведеться платити кожен місяць, при чому незалежно від того, використовували ви газ чи ні. Зобов’язання ввести абонентську плату українська влада взяла на себе в меморандумі з МВФ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter