Польща переманює українських лікарів. Через коронакризу в наших сусідів як ніколи раніше бракує власних кваліфікованих кадрів. Саме тому офіційно Варшава навіть налаштувалася суттєво спростити процедуру легалізації лікарів і медсестер з-поза меж Євросоюзу.

Читайте також: На Волині збільшилась кількість "червоних" карантинних зон

Настільки близько до масового відтоку медпрацівників українська система охорони здоров’я. Чим зупинити цей невідворотний процес − у сюжеті Сніданку з 1+1.

Наш герой 25-річний Анатолій Лякішев родом із Нікополя. В Україні працював на швидкій та в реанімації. Утім вирішив з дружиною і трирічним сином переїхати. Зараз чоловік сімейний лікар у Варшаві. Має свій приватний кабінет. "Заробітна плата у межах трьох тисяч доларів. В Україні моя зарплата була 4 тисячі гривень - це з доплатами, перепрацюванням. Я працював добу через добу", − розповів чоловік. 

Офіційно стати на роботу в Польщі українському медикові зараз не просто. Для цього знадобиться понад п'ять тисяч євро. Утім, найскладніше – це підтвердити там свій український диплом. Саме на це може тривати рік чи навіть два. У результаті, виграє і лікар, і клініка в Польщі, яка його прийме на роботу.

Через пандемію коронавірусус персонал у польських лікарнях зараз масово залишає роботу. Багато лікарів за вищими зарплатами вже давно виїжджають до Німеччини, Швеції, Британії та Франції. До слова, майже половина медсестер у сусідній країні пенсійного віку. Дефіцит персоналу вимірюють десятками тисяч.

Читайте також: Молода українка впала у кому на відпочинку у Туреччині (деталі)

Польща чекає українських медиків. Через коронакризу в наших сусідів як ніколи раніше бракує власних кваліфікованих кадрів. Тому офіційно Варшава навіть налаштувалася суттєво спростити процедуру легалізації лікарів і медсестер за межами Євросоюзу. Настільки близько до масового відтоку медпрацівників українська система охорони здоров’я ще не була. Чим зупинити цей невідворотний процес?

Саме тому Польща вирішила спростити влаштування на роботу для медпрацівників із поза ЄС. Там готові не вимагати з лікарів-іноземців підтвердження диплома, достатньо буде лише завірити його в польського консула. Серед вимог  – це трирічний досвід роботи і знання польської. Слід зауважити, що це законодавча ініціатива і вона може відкрити українським лікарям широку дорогу до польських клінік.

В українському МОЗ проблему для всієї сфери охорони здоров’я, визнають. "Це є велика загроза. У зв’язку з епідемією ми реально маємо дефіцит медиків", – каже заступниця міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак.

Стримувати лікарів від переїзду на роботу за кордон планують підвищенням зарплати. "У 2021 році в програму медичних гарантій ми закладаємо в тариф кошти, щоб заробітна плата була на рівні 20 тисяч гривень. Але все залежить від того, який бюджет буде прийнятий Радою. У поляків заробтна плата десять тимсяч злотих – це 70 тисяч грн. Ви розумієте наскільки ми не конкурентні", – додала вона. 

Поки що в цій ситуації зараз точно виграють рекрутингові компанії. Українців переманюють на роботу до польських лікарень Часто український лікар не знає, скільки насправді коштує його праця.

Читайте також: В Україні заробітчан хочуть змусити платити податки: що відомо


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook