Прокуратура Любліна у Польщі висунула обвинувачення громадянину України Ігорю Л. у відмиванні грошей на суму майже 850 тис. євро та в участі у міжнародній злочинній групі, яка незаконно одержувала відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Читайте також: Нардеп від БПП Андрій Павелко у змові з Вілкулом вивів з держбанку понад 200 мільйонів

Про це повідомили у національній прокуратурі Польщі, передає УНН.

"Ігор Л. – це перший член викритої злочинної групи, якого обвинувачено на підставі матеріалів, виключених з розслідування. Провадження щодо інших її членів триває. За попередніми даними, вартість відшкодованого ПДВ, якою заволоділа ця група, становить декілька мільйонів злотих", – повідомив представник департаменту з організованої злочинності та корупції нацпрокуратури у Любліні Мацєй Фльоркеєвич.

Як з’ясували польські прокурори, українець отримав майже 850 тис. євро від інших компаній, а потім перерахував ці кошти на рахунки інших господарчих суб’єктів. Ці перекази мали імітувати фінансові операції, що виявилися фіктивними.

Зокрема встановлено, що компанію, від імені якої діяв Ігор Л., спільно з іншими фірмами, було створено для прикриття торговельних операцій для одержання відшкодування ПДВ шахрайським шляхом. Вона була зареєстрована на Кіпрі, а осередок її був в Единбурзі.

Читайте також: Затримали екс-президента банку, підозрюваного в Україні у привласненні 300 мільйонів гривень

За словами прокурорів, злочинна група діяла від січня 2014 року до квітня 2017 року у Варшаві та в інших населених пунктах Польщі, а також за межам країни. Її члени відкривали у Польщі рахунки в банках для різних фірм, на які перераховували великі суми грошей з різних іноземних компаній.

За попередніми даними, у компанії ніхто насправді не працював, а фірми не займались господарською діяльностю.

Наразі українця взято під тимчасовий арешт. За незаконні дії йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter