36 осіб, серед них, 12 екс-співробітників Митної служби Польщі, а також 19 громадян України, обвинуватили, серед іншого, у корупції, участі в організованій злочинній групі та контрабанді майже мільйона пачок цигарок. Відповідний обвинувальний акт внесено до Окружного суду в Перемишлі.

Читайте також: На Волині прикордонники позбавили громадянина автобуса набитого 800 кг контрабандного сиру

За інформацією Національної прокуратури Польщі, обвинувачені здійснили понад 100 незаконних перевезень, під час яких переправили через польсько-український кордон понад 930 тисяч пачок цигарок. Цим вони завдали збитків державній скарбниці Польщі на суму майже 17 мільйонів злотих (майже 4 млн євро), – інформує Польське радіо.

Польсько-українська організована злочинна група діяла у період від жовтня 2011 року до червня 2014 року в Україні, а також на терені Підкарпатського воєводства, зокрема, в Корчовій, Медиці та Перемишлі.

За словам польської прокуратури, обвинувачені митники за хабарі організовували українцям контрабанду. Вони створили своєрідний кооператив і обмінювалися інформацією, коли перевозитиметься контрабанда і якими автівками.

Читайте також: Поліція і прокуратура затримали партію смартфонів на 20 млн грн, але ДФС поверне її контрабандистам

Незаконний товар з України в Польщі ввозили приблизно 30-40 спеціально обладнаними приватними автівками, напіввантажівками і причепами через пункти пропуску в Медиці і в Корчовій.

За повідомленням слідства, обвинувачені польські митники телефоном переказували громадянами України інформацію про місце та час несення ними служби та інших працівників митниці в Корчовій і Медиці. Вони інформували також про правила проведення митного контролю транспортних засобів, котрі в’їжджають з Польщі в Україну через так звані зелені коридори, а під час здійснення службових обов’язків відступали від митної перевірки транспортних засобів, не виявляючи незаконних акцизних товарів.

Польські митники під час контролю розпізнавали осіб, котрі везуть контрабандні цигарки, після озвучення ними умовного гасла.

За корупційні злочини екс-митникам загрожує до 10 років позбавлення волі, а також 5 років ув’язення за фінансові злочини та контрабанду акцизних товарів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook