9 квітня в Україні відзначають Поливаний понеділок (обливаний, волочильний) – народно-православне свято, яке настає на наступний день після Великодня і символізує духовне весняне очищення. 

Обливаний понеділок відкриває Світлий (Великодній) тиждень, у якому кожен день з давніх часів мав свою назву. Понеділок є поливальным, у вівторок – купалища, середа – хороводниця, четвер – Навський, п'ятниця – прощена, субота – хороводниця, неділя – поминальна. 

Читайте також: Пасха 2018 в Україні: дата та традиції

За народними традиціями в цей день прийнято обливати дівчат водою і проводити волочильний обряд – весняний обхід будинків з величальними піснями.

Люди завжди наділяли воду цілющими властивостями, однак у великодній понеділок слов'яни особливо розраховували на її цілющість, і вважали, що вона нагороджує людину міцним здоров'ям і щастям. Ще в язичницькі часи весняні купання та обливання вважалися своєрідними ритуалами (наприклад, для закликання дощу). Вже тоді люди вірили, що через воду людина очищається як зовні, так і внутрішньо. 

В Київській Русі Обливаний понеділок святкували три дні (Волочильники). За цей час треба було облити "все і всіх". Після Хрещення Русі язичницька традиція трансформувалася в християнську. А суть свята залишилася незмінною – очищення, радість приходу весни і пробудження природи.  

Згідно з традицією, в Поливаний понеділок обливали переважно незаміжніх дівчат. Це робили залицяльники як прояв своєї симпатії і прихованого кохання. Якщо дівчина була сухою в Обливаний понеділок - це вважалося ганебним. А якщо ж дівчина приходила додому геть мокрою – у батьків з'являлася надія на весілля і вони починали готувати придане.  

Жінок обливали водою, щоб "очистити", а незаміжню дівчину – наділити ще більшою красою і здоров'ям. Іноді дівчата відкуповувалися від хлопців писанками, щоб залишатися сухими.  

Читайте також: Як провести Великдень за звичаями

У цей день люди занурювалися у водойми, обливали домашніх тварин і навіть цінні речі, оскільки вірили, що це принесе багатство й успіх. А ще вірили, що якщо раптово облити відьму, то вона більше не зможе нашкодити. Також люди поливали водою могили самогубців і потопельників, щоб викликати дощ, оскільки вірили, що саме вони панують над дощами.  

На це свято існує кілька прикмет: Якщо в Обливаний понеділок безвітряний день і синє небо – це до дощу; Якщо сонячно і безхмарно – до такого ж літа; Якщо з самого ранку ллє дощ – літо буде дощовим; Якщо птахи повернулися з теплих країв, але поки не співають, – варто чекати морозів.  

На сьогодні найбільше це свято люблять відзначати у Львові. 9 квітня 2018 року на площі Ринок з 12:00 до 15:00 будуть відбуватися "поливання". У святі зможуть взяти участь всі охочі. За процесом стежитимуть правоохоронці. Воду можна буде черпати із спеціально змонтованих установок. Зазвичай для традиційного ритуалу використовується до 20 кубічних метрів питної води.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter