У США помер учасник і автор жартів першої команди КВК в Одесі, журналіст і сатирик Семен Лившин від важкої хвороби.

Читайте також: Після тривалої хвороби помер директор Палацу учнівської молоді

Про це розповів на своїй сторінці в Facebook його друг, поет Валерій Хаїт, уточнивши, що це сталося в Сан-Дієго, передає "Обозреватель".

"Пішов з життя відомий одесит, колись мій близький, а в останні роки, вже в буквальному сенсі, далекий друг Семен Лившин. Про нього сьогодні багато написали добрих слів і в "фб", і в різних інших електронних і паперових ЗМІ. написали щиро, правдиво і справедливо", – написав Хаїт.

Він розповів, що познайомився із Лівшином в 1966 році через КВК. Сатирик його вразив своїм умінням імпровізувати на будь-яку тему.

"При цьому гумор його був щільним, насиченим, це була справжня літературна гра словами. Фрази складалися миттєво і, хоча в них виразно звучала Одеса, вони були позбавлені вульгарності та тієї дурної одеської екзотики, де перекручування мови при "майстерності" не замінює справжнього гумору. Я закохався в Семена і, пам'ятаю, протягом декількох років займався тим, що при найменшій можливості "пригощав" їм своїх вже численних на той час друзів", – додав поет.

Він нагадав, що Лившин був основним автором команди, яка стала чемпіоном Одеси в 1966 році. У збірної до знаменитого сатирика додалася знаменита трійка – гумористи Валентин Кропива, Юрій Макаров та Юрій Волович, а в 1971 році – Гарік Голубенко. Надалі це була успішна команда на довгі роки.

Читайте також: Помер викладач луцького університету

"Закінчив, як і я, будівельний інститут, Семен на той час вже був відомим в Одесі журналістом. Очолював в газеті "Комсомольська іскра" відділ "Козлотура" (див. "Сузір'я Козлотура" Фазіля Іскандера) писав іронічну прозу, пародії, дотепні одеські пісеньки. Часи йшли, життя робилося жорсткіше, КВК прикрили, застій міцнішав, а Семен з колегами продовжував займатися сатирою. З липня 1973 року вже в одеській "Вечірці" в створеному ним відділі "Антилопа-Гну". Семен був людиною вчинків. Він спершу, повторюючи шлях відомих одеських літераторів, поїхав до Москви, де працював в "Известиях", а потім створив журнал "Магазин Жванецького". Потім поїхав з родиною вже назавжди в США і знову створив, відкрив, придумав – на цей раз гумористичну газету "О*КЕЙ!" – пояснив Хаїт.

За його словами, Лившин багато працював, писав, викладав, видавав, судив, допомагав і радив, але був дуже обережним. Про від'їзд за кордон близькі друзі дізналися в останній момент.

Сатирику був 80-й рік. Він в останні роки випустив кілька книг і співпрацював з Американською лігою КВК. Протягом життя Лівшин нагородили преміями "Алеко" і "Золоте теля".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter