На кризі й снігу шиповані автошини демонструють чудові експлуатаційні характеристики. Шипи суттєво скорочують гальмівний шлях і підвищуючи керованість. Але існує кілька міфів про них, якими лякають новачків-автомобілістів.

Читайте також: ТОП-8 порад, як краще їздити по снігу

Про це пише 24 канал.

Випадання кількох шипів призводить до дисбалансу шини

Якщо тільки мова йде про шини, які шиповані кустарним чином. Якщо ж говорити про заводське шипування, то, по-перше, комп'ютерне моделювання дає можливість прорахувати оптимальне розташування кожного шипа, а сучасні технології дозволяють зміцнити його так добре, що випадання практично виключається, впевнені в компанії Nokian Tyres. А по-друге, шип важить близько одного грама, так що навіть якщо шина втратить кілька розташованих поруч шипів, це не створить проблем для його збалансованості та стійкості автомобіля.

Зимові шини підвищують витрату палива

Витрата пального залежить від опору коченню шини: чим нижче рівень, тим менше палива спалюється. Цей принцип можна застосувати не тільки до літніх покришок, він абсолютно справедливий і стосовно зимових шин. Адже за рахунок оптимізованої конструкції і збалансованого екологічного складу гумової суміші сучасні високоякісні зимові шини мають низький опір коченню.

Інша справа, що при мінусовій температурі повітря неминуча додаткова витрата палива на прогрів двигуна. І в разі пробуксовки коліс в снігу і на льоду, коли двигун працює в інтенсивнішому режимі, витрата палива теж вища. А оскільки подібні ситуації взимку не рідкість, автомобілістам доводиться дещо частіше заїжджати на заправку, ніж навесні або влітку.

Читайте також: Чи потрібно прогрівати двигун взимку

Зимові шини зменшують комфорт водіння

Це не відповідає дійсності. Більше 80 років тому фіни створили перші зимові шини якраз для того, щоб водіям було не тільки безпечно, але і комфортно на слизьких і засніжених дорогах. В наші дні комфорт і безпека за кермом теж йдуть у зв'язці. Погодні особливості в Україні такі, що для комфортного водіння зимові шини повинні забезпечувати однаково надійне зчеплення з дорожнім покриттям і в сильний мороз, і на відлигу. Завдяки підвищеному вмісту натурального каучуку і ріпакової олії в складі гумової суміші протектора сучасні шини при будь-яких температурах зберігають еластичність та демонструють хороше зчеплення, зводячи до мінімуму ймовірність заносів й ковзання.

На асфальті шипи тупляться

Стосовно високотехнологічних шипованих шин це чиста вигадка. Структура, гумова суміш і дизайн протектора у таких шинах розроблені під певну кількість і форму шипів. За рахунок цього навантаження на шипи розподіляється рівномірно, що запобігає їх затупленнню.

Таким чином, багато відомих міфів не мають нічого спільного з дійсністю. Слід підкреслити, що в мінливих умовах української зими впевненість і спокій за кермом багато в чому залежать від якості встановлених на автомобілі шин. Тому при їх виборі логічно керуватися достовірною інформацією, наприклад результатами незалежних порівняльних тестів, а не міфами.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook