Автомобільна гума в процесі використання зазнає значних інтенсивних навантажень різного характеру. Період служби автомобільних легкових покришок залежить від безлічі об’єктивних причин.

Читайте також: У Раді готують компроміс для "євроблях"

Про це повідомляє avtovod.org.ua.

Основні фактори, що впливають на термін експлуатації гумових шин для легкових автомобілів:

  • тривалість терміну придатності покришки;

  • умови зберігання;

  • сезонний пробіг автомобіля;

  • режим експлуатації;

  • умови використання;

  • стиль водіння.

Термін придатності готового виробу, зазначений на маркуванні автомобільної покришки, встановлюється виробником. Після закінчення терміну придатності шини можна використовувати, але їх технологічні параметри будуть знижені. Термін придатності покришки, в залежності від швидкісного режиму використання, становить від 4 років до 6 років. Дозволена максимальна швидкість пересування позначена на маркуванні шини буквами S, H, ZR. Досвідчені професіонали рекомендують своєчасно здійснювати зміну автомобільної гуми до закінчення терміну придатності виробу.

Читайте також: Як одна помилка на парковці може коштувати вам авто

Основні норми та правила сезонного зберігання автомобільних покришок:

рекомендована середня температура – 10-15 градусів в провітрюваному приміщенні;

не допускати різкого температурного перепаду в приміщенні, призначеному для зберігання;

виключити спільне зберігання з хімічними реагентами, маслами, розчинниками, агресивними речовинами.

Щоб продовжити тривалість терміну експлуатації гумових покришок, необхідно при використанні автомобіля дотримуватися прийнятих рекомендацій, визначених норм правильного використання автомобільних шин:

  • регулярно, не рідше ніж 2 рази на місяць, перевіряти манометром величину тиску всіх коліс. Різний тиск в колесах, встановлених на автомобілі, призводить до підвищеного ступеня зносу протекторного малюнка. Висока величина тиску негативно впливає на стан покришки. Низький тиск в шині знижує період експлуатації мінімум на 10%;

  • при сезонній заміні зимових шин на літні і навпаки, необхідно здійснювати переустановку коліс за схемою, рекомендованою виробником. Порядок зміни місць установки наведено в керівництві по експлуатації, що додається до автомобіля;

  • при заміні шин перевіряти збіг напрямку руху автомобіля з напрямком вказівної стрілки, розташованої на боковині шини. Розбіжність напрямків обертання знижує експлуатаційні характеристики гумових покришок, значно скорочує термін її використання.

Правильне ставлення до заощадження, своєчасний догляд за шинами – гарантія тривалої експлуатації автомобільної гуми, безпечного пересування вашого автомобіля.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter