Президент України Петро Порошенко у зверненні до населення і народних депутатів назвав дату введення воєнного стану в країні під час свого виступу у Верховній Раді.

Читайте також: Порошенко вводить воєнний стан на 30 днів з 28 листопада: ВР розглядає введення особливого режиму (пряма трансляція)

"Згідно рішення РНБОУ, як Президент та Верховний Головнокомандувач виконав свій конституційний обов’язок і кілька годин тому своїм указом запровадив воєнний стан на всій території України з дев’ятої години ранку 28 листопада.

Росія вже п’ятий рік веде гібридну війну проти України. Але нападом на українські військові катери вона перейшла до нового етапу агресії. Ніхто вже тепер не скаже: "Их там нет". Ніхто не камуфлюється в зелених гуманоїдів чи ополченців.

Напад РФ на українські катери – це зухвала і відверта участь регулярних підрозділів Російської Федерації, їхній демонстративний напад на підрозділ Збройних Сил України. Це якісно інша ситуація, якісно інша загроза.

Атака на українські катери – спланований росіянами елемент ескалації ситуації в акваторії Азовського моря, яка триває вже кілька місяців. І я впевнений, що це ще далеко не кульмінація. Розвідувальні дані говорять про серйозну загрозу операції проти України на суходолі.

Із всіх опцій, які надає закон "Про правовий режим воєнного стану" до Указу увійшли лише ті, які стосуються головним чином різних військових заходів, які у разі вторгнення дозволять нам швидше мобілізувати всі ресурси, – людські, збройні, фінансові.

Запровадження воєнного стану не передбачає заходів, пов’язаних із обмеженням прав і свобод громадян чи впровадженням цензури. Сподіваюся, що і політики, і мас-медіа діятимуть відповідально і не атакуватимуть Україну тезами, позиченими у  російських пропагандистів.

Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання на Сході. Я про це сьогодні детально інформував наших західних партнерів. І можу сказати, що їхня увага до ситуація і на Сході, і безпосередньо в акваторії Азовського моря дуже зросла.

Читайте також: "Застосувати трішки диктатури", – віце-спікер Верховної Ради про воєнний стан

Наш спільний обов’язок – захистити  Україну. Захист України – це не лише захист території і військової техніки. Це – насамперед захист людей.  Ми маємо бути максимально готові до будь-яких дій з боку нашого агресивного, неврівноваженого і доволі передбачуваного сусіда

РНБОУ рекомендувала запровадити воєнний стан на 60 днів. Моє рішення  – 30. Щоби воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні в кого, хто про свій політичний інтерес печеться більше, ніж український, не залишилося підстав для брудних спекуляцій.

Воєнний стан триватиме 30 днів і завершиться в грудні. Саме в грудні я внесу до парламенту проект рішення про дату президентських виборів. Відповідно до Конституції, ці вибори мають відбутися 31 березня 2019 року", – зазначив Порошенко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter