Кандидат в президенти та чинний глава держави Петро Порошенко 12 квітня звільнив Сергія Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України. Про це Порошенко повідомив журналістам в одному із залів НСК "Олімпійський" у Києві, інформує УНІАН.

Читайте також: Мітинг Порошенка під стадіоном: президент дебатує сам з собою і чекає на Зеленського (Трансляція)

"У п’ятницю першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки генерала Семочка звільнено з посади", – заявив він.

Як повідомлялось раніше, 3 жовтня 2018 року НАБУ за матеріалами журналістського розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України. Журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" провели розслідування і з’ясували, що Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму.

Читайте також: Масовка на дебати Порошенка збиралась за списками

Крім того, згідно з розслідуванням, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі. Шевченківський районний суд Києва 28 листопада 2018 року задовольнив клопотання слідчого, в якому йшлося, що згідно з даними Департаменту контррозвідки СБУ, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство РФ. У клопотанні слідчого зазначалося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв'язок їхніх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв'язку "Київстар".

16 грудня 2018 року на прес-конференції президент Порошенко заявив, що ухвалюватиме рішення щодо звільнення Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки за результатами завершення перевірки контррозвідкою СБУ. 24 січня 2019 року тодішній голова СЗРУ Єгор Божок в інтерв’ю виданню "Лівий берег" заявив, що позбавив Семочка доступу до держтаємниці, хоча допуск у нього залишається.

Рішення позбавити доступу Семочко до держтаємниці, за словами Божка, він прийняв на підставі інформації від ЗМІ. І сам Семочко це рішення підтримав. 14 березня президент звільнив Божка з посади голови Служби зовнішньої розвідки, яку він очолював з вересня 2017 року.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook