На Вербну неділю 12 квітня, після гулянки на природі, у Рокинівському дендропарку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Байрак" виникла пожежа. Про це повідомляє на своїй сторінці у мережі директор Музею історії сільського господарства Волині-скансен Олександр Середюк.

Читайте також: На Волині уже більше тижня горять два торфовища (фото/відео)

За словами Олександра Середюка невідомі після себе залишили вогнище без догляду і пішли додому.

"Вогонь почав хазяйнувати по сухостою. Лише завдяки рішучим діям сторожа музею-скансен Володимира Шрамка, який підняв тривогу, подзвонивши дирекції Музею, вогонь власними силами вдалося приборкати", – зазначив він.

Понад годину Аркадій Ковальчук із своїм зятем Юрієм Похальчуком, Володимиром Шрамком та директором музею боролися з вогняною стихією. Були залучені музейні вогнегасники, привезена вода в каністрах і спільними та рішучими діями вдалось загасити пожежу не давши "червоному півню" розповсюдитись на очерет у ставку та сухостій в дендропарку.

"Дирекція музею попереджає і застерігає, що порушників режиму відвідування парку будуть карати не тільки в адміністративному порядку штрафом у 150 тисяч гривень (згідно нових поправок закону України), а й за козацьким звичаєм шмагатимуть справжніми нагаями", – пише Олексадр Середюк.

Читайте також: У селі на Волині сталася пожежа

Нагадаємо, що 13 квітня Верховна Рада підтримала законопроєкт 2339, який посилює відповідальність за спалювання сухої рослинності в екосистемах України.

Зокрема, збільшили розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря з 100- 200 до 1800-3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 30 600 грн до 61 200 грнЗа самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду штрафи збільшили з 20-100 до 360-1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 грн до 30 600 грн).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook