Іноді матеріали ЗМІ містять інформацію, яка може стосуватися небезпеки для невизначених осіб, і важливо реалізувати конституційне право звернення в правоохоронні органи з повідомленням про злочин.

Читайте також: Довго сидіти не вийде: в Facebook грядуть зміни

Повідомлення в ЗМІ можуть бути джерелом важливої інформації, передає НАРОДНА ПРАВДА.

Основна правова норма, яка регламентує фіксування правопорушення є ч. 1 ст. 214 КПК України, згідно з якою слідчий або прокурор зобов’язані невідкладно відреагувати на повідомлення про скоєння кримінального правопорушення.

Зазначена стаття містить поняття “будь-яке джерело, що може свідчити про вчинення кримінального правопорушення”. При цьому законодавець пояснює, що підставами для внесення в ЄРДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення є повідомлення в ЗМІ.

Під ЗМІ розуміються журнали, газети, кінодокументалістика, теле- і радіопрограми, інші періодичні форми публічного розповсюдження масової інформації. Таким чином, будь-яка форма публічного поширення масової інформації, в тому числі і пости в соцмережах, також може розглядатися як предмет масової інформації.

Тому правоохоронні органи зобов’язані внести в ЄРДР відповідні відомості про вчинення правопорушення на підставі повідомлення, в якому автор посилається на ЗМІ, в тому числі інформацію з Інтернет.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter