Вакцину проти грипу в аптеках Волині можна буде придбати не раніше середини жовтня. Про це повідомив директор державного торгово-виробничого підприємства "Волиньфармпостач" Михайло Півнюк, – зазначають на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров'я у Facebook.

Читайте також: Українців планують безкоштовно вакцинувати від грипу: у МОЗ розповіли деталі

"На сьогодні, згідно з тією оперативною інформацією, якою я володію, в Україну вже ввезена вакцина "ДжиСі Флю" корейського виробника. Щоправда вона ще не готова до реалізації, проходить відповідні реєстраційні процедури, контроль. Від ввезення на територію України необхідно близько трьох тижнів на відповідні процедури, які обов’язково проходить кожна вакцина, причому для кожна партія і серія. Я припускаю, за термінами ми отримаємо "ДжиСі Флю" наприкінці вересня", – зазначив Півнюк.

За його словами вакцина "ДжиСі Флю" використовується здебільшого для колективних щеплень, адже упакована по 10 доз, тож її замовляють переважно підприємства та організації. Щодо вакцини європейських виробників – "Ваксігрип Тетра" та "Інфлувак", Михайло Півнюк зазначив: "Раніше середини жовтня ми не отримаємо вакцин європейських виробників, адже поки в Україну їх не ввезли".

Загалом на епідсезон 2020/21 років в Україні зареєстровано 4 вакцини: "ДжиСі Флю" (2 вакцини, що містять 3 і 4 штами вірусу грипу), а також "Ваксігрип Тетра" (виробництва Франції, чотирьовалентна) та "Інфлувак" (виробництва Нідерландів, трьохвалентна).

Читайте також: Тест на коронавірус: за яких умов його зроблять безкоштовно

Також, зі слів Михайла Півнюка, у минулому епідсезоні на Волині було використано більше вакцин проти грипу, ніж у попередні роки.

"Проявляють волиняни цікавість і зараз, зокрема, частина волинських підприємств і установ, які постійно з нами співпрацюють, уже визначають свої потреби і замовляють вакцину".

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації до складу вакцини. Цьогоріч вакцини були розроблені з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції двох вірусів грипу штамів А та В. Минулого епідсезону в Україні, за даними ЦГЗ України, від ускладнень, спричинених грипом померла 71 людина, на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% з яких — діти віком до 17 років.

Як наголошує фахівчиня з імунопрофілактики Волинського обласного центру громадського здоров’я Ірина Грабовська-Микитюк, вакцинація проти грипу епідсезоні 2020-21 років рекомендована ще й зважаючи на епідемію COVID-19. Аби не наразитися на небезпеку інфікування декількома вірусами одночасно, варто убезпечити себе принаймні від грипу, бо і коронавірусом, і грипом А, і грипом В можна хворіти одночасно. Такі випадки лабораторно підтверджені в США, Китаї, Європі. І хоча вони поодинокі, ймовірність поєднаної інфекції все одно існує.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook