В Україні 90% собівартості палива формує курс валют, розповів Gazeta.ua директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Читайте також: Вартість за літр бензину може підскочити до 40 гривень

"Якщо нафта подорожчає на 10%, то ціни на заправках зростуть у межах 5%. Кожні $10 на барелі − це 1,5 гривні на літрі палива. Якщо нафта коштуватиме $100 за барель, то бензин подорожчає до 40 гривень за літр", − наголошує експерт.

За останні 2 місяці долар подорожчав на 2 грн. У результаті ціна бензину зросла на 1,6 грн/л.

"Автомобільний газ також продукт нафтопереробки. Але він має відмінності у споживанні. Тому не так оперативно як бензин чи дизпаливо реагує на ціну нафти у світі. Щоправда літр вже подорожчав до 15 гривень. Ціна зростатиме далі", − каже Сергій Куюн.

70% бензину та дизельного палива Україна імпортує з Росії та Білорусі. Українські виробники сумарно займають близько 15% ринку.

Читайте також: ТОП-5 "євроблях", на які варто звернути увагу українцям

"Високі ціни на бензин у першу чергу впливатимуть на приватних автовласників. Для них машина − це питання комфорту. Вони можуть пересісти на громадський транспорт. На роботу промисловості подорожчання бензину не вплине. Це позначиться на доходах. Тобто залізниця не скоротить кількість рейсів. Але матиме менший прибуток", − резюмує експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter