"Передвиборний процес – це як хронічний бронхіт, який проходить довго і болісно. Наче нічого смертельного, але організм розбитий", – Мирослав Маринович.

Читайте також: Аваков пригрозив кримінальною відповідальністю кандидатам, які використовують незаконну агітацію

Підкуп виборців та застосування адміністративного ресурсу залишаються ключовими проблемами виборчого процесу в Україні 2019 року. Незважаючи на те, що в країні існує "Закон про підкуп виборців", який несе за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, нинішні кандидати на пост глави держави активно скуповують люд та проводять незаконну агітацію.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час прямого ефіру на ток-шоу "Право на владу" заявив про порушення, які зафіксувало Міністерство та Нацполіція України та яку відповідальність за незаконну агітацію понесе народ, який продає свої голоси та активно вдається до маніпуляцій.

"Я бачу три ступеня ризиків:

1. скупка голосів;

2. маніпуляція із виборним реєстром;

3. втручання у систему виборів.

У зв'язку з чим МВС разом із Національною поліцією України продумали фактори превенції (запобігання – ред.), фіксуючи порушення.

Надходять звернення громадян, суспільних організацій і власна інформація, яку обробляє спеціальна група МВС, котра відправляє її по належності або у департамент кіберполіції, або у департаменти, які були спеціально створені для боротьби із порушеннями законодавства, або безпосередньо у патрульну поліцію, коли події відбуваються на вулиці, або пов'язані з активними діями", – Зазначив Арсен Аваков.

Читайте також: Тимошенко закликала Порошенка не порушувати закон та зняти її однофамільця з виборів (відео)

Як стало відомо, на сьогоднішній день уже порушено 19 кримінальних справ, які були зареєстровані саме із звернень громадян про підкуп виборців та незаконну агітацію та винесено 544 адміністративних протоколів. Як додав Міністр, ці звернення були зафіксовані саме на так званій "першій стадії", коли плакати та білборди, які розміщенні на вулицях міст були оплачені не із виборчого фонду кандидатів, тобто на той момент кандидат ще не був зареєстрованим, але агітація уже проходила повним ходом. Уся ця інформація передавалась у патрульну поліцію, яка реагувала на ці порушення та до ЦВК, яка мала б прийняти остаточне рішення по тому чи іншому кандидату. 

Окрім того, Аваков зазначив, що відповідальність за такі дії понесуть не кандидати, які порушують закон, а люди, які ведуться на провокації та займаються передвиборною агітацією. Тому був зареєстрований законопроект, який несе за собою більш жорстоке покарання за такі порушення.

Додамо, що відкритою маніпуляцією та підкупом виборців займався БПП "Солідарність", незважаючи на те, що на момент так званих соціологічних опитувань, які нав'язували виборцям за кого голосувати, лідер партії Петро Порошенко ще не був зареєстрований як кандидат на пост глави держави. Тому це не що інше, як пряме порушення закону, яке несе за собою відповідальність.

Також, як зазначив Арсен Аваков, МВС має 803 звернення про порушення на виборах, найбільше з яких – це незаконна агітація, яка відбувається саме через соціологічні опитування. МВС відомо про 2 штаби, які звинувачуються в незаконній оплаті агітаторів, адже стаття №63 "Закону про вибори президента" напряму забороняє вести будь-яку оплату не тільки членам комісії, але й самих агітаторів. Агітація та весь передвиборний процес повинні бути безплатними. Також Міністр зазначив, що це одні із головних претендентів на президентський пост. Можна тільки здогадуватись, що мова йде про "гаранта".

Що стосується тих агітаторів, основним завданням яких є зібрати персональні дані та дізнатися політичні вподобання населення, то на них уже заведено 19 кримінальних справ. До прикладу, у місті Кілія Одеської області звичайня жінка, яка купила 3 голоси по 600 гривень, отримала 5,5 років в'язниці. Міністр зазначив, що такі справи є ще, тому він закликає усіх "активістів" та агітаторів, які дають чи беруть гроші будуть покарані. Окрім того, планується ввести такий закон, який змусить тих людей, які беруть гроші за колективним договором сплачувати податки, або вони будуть позбавлені субсидій. А ті, які організовують цю "сітку" достойні більшої уваги та каратимуться жорстокіше. 

Читайте також: 6 кандидатів у президенти підписали меморандум про чесні вибори (фото, відео)

Також, як стало відомо, до Нацполіції потрапив повний пакет документів, який засвідчує пряме порушення закону чинним президентом Петром Порошенком. 

"Чесні вибори – це не тільки турбота поліції, але й кожного з нас", – підсумував Аваков.

Усіх громадян, які стали свідками незаконної агітації та підкупу виборців, просять телефонувати на гарячу лінію для фіксування порушення за телефоном – 044-25-49-756.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook