Пращури ірландського народу вийшли із Східної та Південної Європи, і насамперед – з північного Чорноморського узбережжя на півдні України.

Читайте також: Українці найбільш дружньо ставляться до євреїв серед країн Східної Європи

Добре збереженим останкам більше 5 тисяч років. Поховання виявили у 1855 році поряд з Белфастом, столицею Північної Ірландії, передає Українська правда.

На думку вчених, геном жінки має багато спільного з геномом сучасних мешканців Іспанії та Сардинії.

Але, як стверджують дослідники, її пращури прийшли до Європи з Близького Сходу, де люди вперше почали займатися землеробством.

Крім того, команда вчених знайшла залишки 3 чоловіків з острова Ратлін, які жили у Бронзову еру приблизно 4 тисячі років тому.

Геном чоловіків відрізнявся від генома селянинки. Третя частина структури ДНК вказує на те, що їхні предки походили з понтійських степів Причорномор'я, розташованих на території сучасних Росії та України.

Як пояснив автор дослідження і генетик Деніел Бредлі із дублінського коледжу Трініті, хвиля генетичних змін поглинула континент у Бронзову еру, коли туди прибули вихідці зі сходу.

Деякі з новоприбулих племен розташовувалися на атлантичному узбережжі Європи, включаючи Ірландію.

"Масштаби генетичних змін дозволяють припустити, що відбувалися й інші зміни, і, можливо, навіть поява мови", – каже Бредлі.

За його словами, необхідні додаткові генетичні дослідження, щоб зрозуміти, як виникли регіональні відмінності у геномах кельтських груп.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter