Студенти… Без них немає університету, без їх допитливості та зацікавленості немає ентузіазму у викладачів; без студентського дозвілля не існує життя університету; без жвавого студентського руху немає здобутків та надбання, а ні в університеті, а ні в місті, де він знаходиться, а ні в державі. Саме на молодь та молоді "гарячі" серця покладають великі надії у державі, адже молоде покоління здатне змінити на краще життя в країні.

Читайте також: День студента 2018 у Луцьку: як студенти відзначають своє свято та де відсвяткувати цьогоріч

А що ж у свою чергу держава робить для того, аби дати гідну та відповідну освіту та життя для студентів? Що вона робить для того, аби молоді люди не втікали за кордон у пошуках кращої долі? Юристи, лікарі, вчителі та економісти… Чому усі вони, здобувши освіту та отримавши диплом, не можуть знайти свого місця під сонцем у рідному місті чи країні? Чому вони покидають свої домівки та із дипломами про вищу освіту виїжджають за кордон, аби заробити хоча б якусь копійку? А хто після такого захоче взяти їх на роботу по спеціальності? Без досвіду, без навичок…

Тож, журналісти "Під прицілом" вирішили розібратись та поцікавитись у студентів луцьких та волинських ВНЗ тим, як вони бачать навчання у їхніх навчальних закладах та що потрібно робити для того, аби якість життя покращилась і вони змогли себе вільно почувати у власному місті та навчальному закладі:

"Думаю, якщо держава хоче готувати якісних фахівців, то необхідно більш серйозно підходити до питання вищої освіти. Той самий розмір стипендії наразі є просто смішним і не дозволяє студентам прожити впродовж місяця на цю суму, що змушує їх в свою чергу йти на роботу та пропускати значну кількість пар.

Протягом періоду навчання, студентам потрібно отримувати практику, тому що, коли приходиш на роботу, то виявляється, що теорія далеко відрізняється, а відсутність елементарного досвіду та розуміння роботи досить часто змушує молодих фахівців йти на роботу офіціантом, вантажником і т. д.", – Олександр, студент СНУ 5 курс

"Першочерговим завданням, яке, на мою думку, має здійснитися у вузах – це подолати корупцію та нечесність  у всіх її проявах, адже, на жаль, у теперішній час дуже важливо добитись чогось самостійно. Якщо у тебе немає грошей чи "тітоньки" або "дядька", які можуть за тебе "порішати", то вважай, що сам ти нічого і нікому не доведеш. Я не говорю конкретно про когось, але багато хто погодиться зі мною, що це так.

Я розумію, що багато студентів шукають легшого способу, аби заробити задовільну оцінку з того чи іншого предмета і готові купувати книжки, посібники та інші речі, аби викладач тільки поставив і не треба було "заморочуватись" на екзамені, але для когось ці кошти можуть бути останніми, аби прожити до кінця місяця.

Також, доцільно би було налагодити працю із провідними університетами світу, для того, аби студенти могли переймати досвід інших країн та черпати для себе щось нове та незвідане. Аби могли порівняти рівень освіти у рідному ВНЗ та закордонними.

Що стосується виплати стипендій – то я думаю, що її варто платити тим студентам, які відмінно навчаються, проте сума її має бути значно вищою, адже із такими цінами як зараз, важко вижити та ще здавати добровільно-примусові внески. Тому практично всі студенти змушені йти працювати по кафешках, барах та магазинах, аби хоть якось покращити своє матеріальне становище. А це в свою чергу несе за собою збиток у "розумовій сфері", тому що потрібно пропускати значну кількість занять, тим самим недоотримувати знань.

Окрім того, у міському транспорті можна їздити по студентському квитку і байдуже чи тобі 18, чи то 21, чи то 25 років, головне аби при тобі завжди був "студак". Також можна і у міжміських автобусах зробити знижку, якщо ти купуєш квиток в касі та демонструєш студентський квиток, але це уже мабуть буде занадто.

Колись, пам’ятаю, коли навчались наші батьки, то держава забезпечувала їх робочими місцями та давала так звані "підйомні", аби студент міг на перший час забезпечити себе та підготуватись до роботи. То чому б і зараз такого не зробити? Чому після закінчення ВНЗ кожен має сидіти і думати, куди б то піти працювати і як туди влаштуватись? А тут теж діє "корупційний закон" – заплатиш будеш працювати, а ні – то шукай собі іншого місця. А зрештою, багато хто не хоче брати на роботу людину без досвіду роботи. А де його взяти, якщо ти тільки закінчив навчання? Якесь замкнуте коло… Отже, виходить, що студент у нашому суспільстві практично нікому не потрібно. А багато студентів працює по спеціальності? Багато можна говорити про те, що потрібно зробити для покращення життя студента, але чи зміниться щось від того?", – Вікторія 5 курс.

Читайте також: У Луцьку підвищать ціну на проїзд у маршрутках, якщо студенти їздитимуть за пільгами

"Було б дуже круто, якби проїзд у маршрутах був такий самий, як і у тролейбусах – по "студаку" і не важливо який ти курс, головне, щоб був студентський квиток. Стосовно того, аби підвищити стипендії для студентів, то мене це не цікавить, оскільки я навчаюся на платній формі. І було б взагалі "чотко", аби універ допомагав у працевлаштуванні. Наприклад, можна було хоча б розсилати резюме та характеристику по деяких фірмах, аби вони бачили, що є такий студент і як він навчається. Так було б набагато простіше, аніж самому ходити роками і не можна нічого знайти.

Також, мене обурює те, що на студентські гуртожитки не виділяють ніяких коштів, а самих студентів постійно заставляють здавати добровільно-примусові кошти. Навіть помитися в гуртожитку не можна тоді, коли тобі хочеться, а є якийсь тупий графік", – Юрій, 3 курс.

"Було б добре, якби для студентів проїзд в маршрутках був пільговий, тому що тролейбус їздить доволі повільно, а на маршрутки витрачається доволі багато грошей. Також було б добре, якби зняли рейтингове оцінювання, а зробили, як раніше – той, в кого середній бал 4 по 5 бальній системі – має стипендію", – Роман 3 курс Вок Нухт.

"На рахунок покращення, то це скоріш за все допомога в працевлаштуванні, та фінансування студенського активу "Студ рада"", – Максим СНУ історичний 4 курс.

"По-перше, мають бути сприятливі умови для навчання, бо якщо ти сидиш у дуже холодній аудиторі, ти не то що не можеш нормально думати, але й не можеш запам‘ятати матеріал, який подає викладач. Звичайно, було б добре, якби запровадили пільговий проїзд у маршрутках, але, мабуть, це нереально. Теж саме можна сказати про стипендії, що на їхнє підняття важко сподіватися. Хотілося, щоб запровадили механізм, який допомагав би працевлаштовувати студентів, щоб студенти у безнадії не покидали країну", – Марина 4 курс.

"Пільгоовий проїзд повинен бути на рівні 2-3грн, стипендії повинні бути на рівні мінімальної зарплати, бо з такими цінами, як зараз її зовсім не вистачає", – Андрій 4 курс СНУ.

"Студенти – це сьогодення та майбутнє України. І тому держава повинна бути зацікавлена у тому, аби студенти мали якнайкращі умови для реалізації своїх цілей та ідей. Адже це впливатиме на розвиток країни і не можна допускати умов, коли студенти шукають кращої долі закордоном. Потрібно реформувати освіту, підлаштовуватись під міжнародні стандарти і вдосконалюватись у цьому. На мою думку, зараз є багато можливостей для студентів для того, аби реалізувати себе у своїй професійній діяльності, єдина умова – це постійний саморозвиток, робота над собою та бажання щось змінювати.

Звичайно, потрібно не забувати про навчання в університеті, адже це базові знання для того, щоб йти далі. Проте дуже часто нам не дають тих знань, котрі потрібні нам для того, аби в подальшому розвиватись і працювати над собою для досягнення своїх цілей. Тому, на мою думку, потрібно постійно оновлювати навчальний план, шукати нові методики та матеріали і впроваджувати їх. Потрібно працювати над провадженням сучасної методики навчання, яка до цього не використовувались.

Також можна говорити і про більше практичних навиків, дуже часто цього теж не вистачає і ми з цим стикаємось, коли йдемо працевлаштовуватись. Також це поступове оновлення університетів.

Щодо проблем пов'язаних з пільговим проїздом, то можна платити і повну вартість, коли вона відповідає якості перевезень, якщо по-закону студентам належить пільговий проїзд і вони відстоюють це право то, звісно, що це добре.

Читайте також: 16 листопада – яке сьогодні свято та що не можна робити у цей день

Ще одна цікава дискусія, яка ведеться це щодо стипендій. Чи потрібно підвищувати стипендію, як будуть оцінюватись студенти та як формується рейтинговий список. На мою думку, стипендія повинна бути стимулом до високих результатів у навчанні. І, звичайно, стипендій не потрібно повністю забирати, якщо ж ми колись до цього і прийдемо, то знову ж таки потрібно це робити поступово. Але, на мою думку, потрібно робити ще більші вимоги, щоб була конкуренція, адже конкуренція породжує якість. І студенти розумітимуть, що вони повинні постійно вдосконалюватись і розвиватись для знову ж таки досягнення своїх цілей.

Держава і місцева влада також має постійно співпрацювати з університетами та іншими навчальними закладами для того, щоб постійно був попит на професії, кваліфіковані кадри та робочі місця.

Отже, проблеми з якими студенти стикаються у повсякденному житті безперечно можна вирішити. Потрібно і не забувати про те, що ми всі повинні працювати, вчитись та розвиватись. Просто кожен має чітко виконувати свої права та обов'язки, як держава та місцева влада, так і студенти. Саме активна співпраця та робота змінять нашу країну на краще", – Орест 3 курс.

"Мені здається, що 1 грн в тролейбусі – це цілком економно. Якщо студенти хочуть економити ще більше – нехай ходять пішки. Треба мати міру. Але в потягах чи автобусах, які їздять на великі відстані – було б добре мати пільги.

Збільшення стипендій? Мені байдуже на їх. Я – платник. А взагалі, мені здається, що теперішні студенти забагато собі дозволяють", – Наталія 4 курс.

Отже, хочеться побажати усім студентам не здаватися і не падати духом! Перемог вам та удачі у всіх справах, значних здобутків у житті, якими будуть пишатися, перш за все, ваші батьки, друзі, університет, держава та й, зрештою, ви самі. Вірте у краще майбутнє і пам’ятайте – разом ви зможете добитися кращого життя! Тільки ви зможете змінити нашу країну.

Вікторія Прийма

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter