Очільник ДБР Роман Труба вважає, що під час розслідування було беззаперечно доведено, що експрезидент Петро Порошенко діяв "всупереч виконанню своїх повноважень".

Читайте також: "При Порошенкові люди не гинули": скандальна Маруся Звіробій накинулась на ведучу (відео)

Про це він сказав в інтерв’ю LB.ua, коментуючи нещодавній проєкт підозри Порошенку. 

У проєкті підозри йдеться про дві статті – "публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу…" і "зловживання владою або службовим становищем". Труба уточнив, що справа порушена за фактом впливу на конкурсну процедуру з вибору членів Вищої ради правосуддя, а також призначення двох членів ВРП.

Він пояснив, звідки у справі взялася перша стаття. "Мова про те, що шляхом призначення членів ВРП експрезидент мав намір впливати і захопити державну владу". Також Труба заявив, що є багато інших деталей, які він не може назвати. 

"Президент країни – це гарант Конституції, гарант виконання всіх законів. І є процеси, які торкаються виконання його повноважень. Своїми діями президент не може порушувати тих норм, які в нього прописані. Під час розслідування було беззаперечно, як на мене, доведено, що президент (Петро Порошенко, – LB.ua) діяв всупереч виконанню своїх повноважень, порушуючи норми, передбачені проведенням цього конкурсу, та під час призначення осіб на ці посади. Саме ці факти були чітко встановлені слідчими і саме це лягло в основу проекту підозри", – сказав він.

Читайте також: Порошенко заявив слідчим, що не знає як отримав $300 мільйонів за продаж "Кузні на Рибальському"

Разом з цим Труба розповів, що проєкт підозри Порошенку був підготовлений давно, але він про це не говорив бо "це не було надзвичайно великою подією". 

Також глава ДБР повідомив, що є зрушення у провадженні про "

Суд дозволив ДБР переглянути укази Порошенка у справі захоплення моряків
введення воєнного стану на територію України з метою можливої узурпації влади", хоча своє ставлення до справи не озвучив. 

"Сподіваюся, що результат ми отримаємо дуже швидко. Це провадження – одне з найбільш чутливих, оскільки стосується моряків", – додав Труба. 

Окрім цього, він прокоментував справу візит Порошенка на Мальдіви і нібито підробки документів про це. Факт цього поки що не встановлений – за словами Труби у справі є "ускладнення". 

"Це провадження ускладняється тим, що ми повинні отримати дуже багато інформації від інших держав. На жаль, на цей час я можу констатувати факт неналежної роботи деяких державних установ, що ускладнює встановлення істини у цій справі. Дуже мало інформації в державних органах України з приводу цієї поїздки", – сказав Труба. 

Також Труба зазначив, що нещодавнє рішення Верховного суду про видворення Міхеїла Саакашвілі повпливає на розслідування ДБР. 

"Будь-яке рішення, в тому числі й рішення суду, буде предметом дослідження у кримінальному провадженні. Але на розсуд слідчого – враховувати його чи ні", – додав Труба.

Голова ДБР також повідомив, що проєкту підозри у справі про "ухилення від сплати податків з приводу купівлі-продажу телеканалу "Прямий"" немає.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook