Президент України Володимир Зеленський пропонує змінити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора, перейменувати Генеральну прокуратуру в Офіс генерального прокурора та ліквідувати військові прокуратури.

Читайте також: Руслан Рябошапка – новий Генпрокурор України: що про нього відомо

Про це йдеться у президентському проекті закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (№ 1032).

Пропонується в законі "Про прокуратуру" встановити, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 5 років (нині – має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років).

Також планується встановити, що систему прокуратури України становлять Офіс генерального прокурора (нині – Генеральна прокуратура України); обласні прокуратури (нині – регіональні прокуратури); окружні прокуратури (нині – місцеві прокуратури); Спеціалізована антикорупційна прокуратура. При цьому з переліку вилучаються військові прокуратури.

Пропонується визначити, що в разі потреби рішенням генпрокурора можуть утворюватися спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, на правах підрозділу обласних прокуратур, на правах підрозділу окружних прокуратур. Перелік, утворення, реорганізація та ліквідація спеціалізованих прокуратур, визначення їхніх статусу, компетенції, структури й штатів здійснюються генпрокурором.

Читайте також: Процес обміну полоненими ще триває − Офіс Президента (оновлено)

Офіс генпрокурора є органом прокуратури вищого рівня щодо обласних та окружних прокуратур, а обласна прокуратура є органом прокуратури вищого рівня щодо окружних прокуратур, розташованих у межах адміністративно-територіальної одиниці, що підпадає під територіальну юрисдикцію відповідної обласної прокуратури.

Офіс генерального прокурора очолює генпрокурор, який має першого заступника та заступників, а також заступника генпрокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Із закону планується вилучити положення, згідно з яким у Генеральній прокуратурі України утворюється (на правах самостійного структурного підрозділу) Головна військова прокуратура, яку очолює заступник генпрокурора – головний військовий прокурор.

Крім того, прокурор періодично проходить підготовку у Тренінговому центрі прокурорів України, що має включати вивчення правил прокурорської етики.

У Законі "Про професійний розвиток працівників" пропонується встановити, що положення цього закону не поширюються на проведення атестації прокурорів, що здійснюється відповідно до "Прикінцевих та перехідних положень" закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури".

Читайте також: Стало відомо, хто очолить Генпрокуратуру України замість Луценка

Законопроектом визначається, що атестація здійснюється згідно з Порядком проходження прокурорами атестації, який затверджується генеральним прокурором. Прокурори Генеральної прокуратури, регіональних прокуратур, місцевих прокуратур, військових прокуратур мають право у строк, визначений Порядком проходження прокурорами атестації, подати генпрокурору заяву про переведення на посаду прокурора в Офісі генерального прокурора, обласних прокуратурах, окружних прокуратурах.

Атестація прокурорів проводиться кадровою комісією Офісу генерального прокурора, кадровими комісіями обласних прокуратур. Предметом атестації є оцінка професійної компетентності прокурора; професійної етики та доброчесності прокурора. Атестація включає складення іспиту у формі анонімного письмового тестування з метою виявлення рівня знань та умінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора; проведення співбесіди з метою виявлення відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності. Для оцінки рівня володіння практичними уміннями та навичками прокурори виконують письмове практичне завдання.

День початку роботи Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур визначається рішеннями генерального прокурора стосовно Офісу генпрокурора, всіх обласних прокуратур, всіх окружних прокуратур. Вказані рішення публікуються у газеті "Голос України".

Офіс генпрокурора є правонаступником Генеральної прокуратури України у міжвідомчих міжнародних договорах, укладених ГПУ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook